Informacije, pomoč in podporo bo na telefonski številki 031 667 557 mogoče dobiti od ponedeljka do petka med 16. in 20. uro. Kot je dejala Sajetova, bodo klici strogo zaupni, klicatelju pa ne bo treba povedati nobenih osebnih podatkov, če tega sam ne bo želel. Telefon bo namenjen vsem, ki so se znašli v stiski zaradi KVČB ali pa potrebujejo nekaj osnovnih informacij v zvezi z njo.

Svetovalci na Kronofonu so člani Društva za KVČB in običajno osebe s to boleznijo ali pa njihovi svojci. Vsi svetovalci so prostovoljci, ki so usposobljeni za delo na Kronofonu, je še pojasnila Sajetova in poudarila, da svetovalci nudijo osnovne informacije glede bolezni, ne pa medicinskih nasvetov. V društvu sicer odgovarjajo tudi na pisna vprašanja, ki jih prejmejo z navadno ali elektronsko pošto.

KVČB je imunsko pogojena bolezen, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi. Med KVBČ se uvrščata dve bolezni, in sicer ulcerozni kolitis in Chronova bolezen. Pri ulceroznem kolitisu se vname le debelo črevo, medtem ko pa Chronova bolezen lahko prizadene celotna prebavila - od ust do črevesja.

Vzrok še ni jasen

Natančen vzrok bolezni zaenkrat ni jasen. Do sedaj je znano, da je za nastanek bolezni odločilna genetska predispozicija, vzrok pa pripisujejo nenormalnim imunskim odzivom obrambnega sistema, zaradi česar pride do prekomernega vnetja v sluznici črevesja, je zapisano na spletni strani Društva za KVČB.

Simptomi obeh bolezni so bolečine v trebuhu, pogosto odvajanje blata, ki postaja vse redkejše, na koncu je prisotna kri. Bolniki hitro hujšajo, so utrujeni in bledi, lahko imajo rahlo povečano temperaturo. Pozna diagnoza in tako tudi pozen začetek zdravljenja bolezni povečujeta tveganje za zaplete oz. operacijo, pri kateri izrežejo del črevesja.

V okviru svetovnega dneva KVČB bo v četrtek v Zdravstvenem domu Ljubljana na Metelkovi ulici strokovno srečanje splošnih zdravnikov, kjer bodo govorili tudi o izobraževanju bolnikov. Istega dne je predvidena še slavnostna seja izvršnega odbora Društva za KVČB.