Pri odločitvi o letošnji zmagovalni pesmi je sodelovalo vseh 39 držav, ki so bile letos od začetka del Eurosonga, torej 39 javljanj v živo z odločitvami žirij, ki so se sešteli s točkami telefonskega glasovanja gledalcev. Slovenija je največ točk prisodila Danski, ki je vodila skoraj ves čas glasovanja in je že pred finalom veljala za veliko favoritko.

Šov je energično uvedla Amandine Bourgeois s pesmijo L'enfer et moi in tako predstavila Francijo, ki na Eurosongu sodi med velikih pet. Še Nemčija, Španija, Velika Britanija in Italija so vedno v finalu, preprosto zato, ker za Evrovizijo prispevajo največ denarja.

Italijan očaral

Italijo, ki je zadnja tri leta po 14 letih odsotnosti spet del evrovizijskega šova, je zastopal Marco Mengoni s pesmijo L'Essenziale, s katero je zmagal na Sanremu. Mangoni je ne le s pesmijo temveč tudi z videzom povsem očaral tako moški kot ženski del evrovizijskega občinstva.

Med letošnji mednarodno prepoznavni pevki sta sodili Britanka Bonnie Tyler s pesmijo Believe in me in Anouk, ki je za Nizozemsko pela balado Birds. Obe sta po nastopu poželi veliko navdušenje občinstva v dvorani, četudi je komentator prenosa za TV Slovenija Andrej Hofer Tylerjevo komentiral "operacija glasilk in botoks sta naredila svoje". Tylerjeva se je na koncu znašla bolj na dnu lestvice, a kot so poročali tviteraši, se ni pretirano vznemirjala ter je raje veselo nazdravljala.

Finale tudi (vsaj malo) slovenski

Med vizualne posebnosti letošnje Evrovizije so je uvrstile Aliona Moon iz Moldavije z visokim in s plameni opremljenim krilom, na ogenj in prizemljeno disko kroglo je stavila tudi predstavnica Belorusije Alyona Lanskaya, s katero so se tolažili nekateri slovenski ljubitelji Evrovizije. Potem ko je Hannah svoj nastop za Slovenijo končala v torek, je ostal edini Slovenec v Malmöju plesalec Žiga Sotlar, ki je popestril beloruski nastop. Še nekaj slovenskega je bilo v finalu, sedeže v dvorani je izdelalo podjetje iz Kamnika.

S presežkom energije je bila med vodilnimi Finka Krista Siegfrids, ki je na koncu pesmi Marry me poljubila kolegico. Poljub je v nekaterih bolj ortodoksnih državah sprožil številne kritike in polemike, a to je Evrovizija - njen skorajda konstitutivni del je tudi zgražanje. Veliko pozornost je, tako kot v četrtkovem polfinalu, ponovno pritegnil tudi romunski Cezar, ki je pop opero It's my life zapel v zelo visokih tonih ter v spremstvu vsaj na prvi pogled golega plesnega tria.

Belorus je bil najmlajši

Najmlajši predstavnik letošnjega Eurosonga je bil 18-letni Roberto Bellarosa, ki so ga nekateri poimenovali za belgijskega Justina Bieberja, medtem ko je bil najstarejši predstavnik član švicarske zasedbe Takasa, 95-letni Emil Ramsauer, a tudi njegova častitljiva starost ni bila dovolj, da bi se država prebila v finale.

Finale se je začel s himno letošnjega Eurosonga We write the story, ki sta jo napisala nekdanja člana zasedbe Abba Benny Andersson in Björn Ulvaeus. Švedski organizatorji naj bi se sicer zelo trudili, da bi na odru ponovno združili člane legendarne Abbe, ki se je prav z evrovizijskim Waterloojem izstrelila med svetovne zvezde, a brez uspeha. Ob himni so se v slogu Olimpijskih iger poleg zastav svojih držav po pisti sprehodili, takrat še polni upanja v zmago, vsi finalisti.

Čas med zadnjo tekmovalno pesmijo in glasovanjem je v skladu s pričakovanji zapolnila lanska zmagovalka Loreen.

Eurosong, ki ga je povezovala švedska komičarka in televizijska voditeljica Petra Mede, je prek TV ekranov spremljalo več kot 100 milijonov gledalcev. Vstopnice za finalno prireditev v dvorani, ki je sprejela 12.000 gledalcev, so bile kmalu razprodane. Cena vstopnice je bila 150 evrov, za oba polfinala pa 50 evrov. Kako bo z vstopnicami na Danskem, bo treba še malo počakati, toda priprave za Eurosong 2014 se bodo začele takoj, ko si vsi opomorejo od praznovanja.

Oglejte si zmagovalni nastop: