Začetek tekme ni napovedoval končnega razpleta, saj je Real od prve minute odločno krenil po zmago in v 15. minuti zasluženo tudi povedel, ko je po podaji Özila najvišje skočil Ronaldo in nato z glavo tudi natančno meril in poskrbel za vodstvo kraljevega kluba z 1:0.

Tudi po golu se je nadaljevala ofenziva Reala, ki je imel kar nekaj priložnosti za povišanje vodstva, a jih je zapravljal predvsem Benzema. Sledila je kazen in v času premoči Reala je izenačil Atletico, ko je Falcao v 35. minuti z odličnim preigravanjem ukanil Khediro in Alonsa, s podajo pa je lepo zaposlil Costo, ki je poskrbel za izenačenje.

Prejeti zadetek ni zmedel Reala, saj je beli balet nadaljeval z napadi proti golu Atletica in predvsem Ronaldo je poskušal s streli iz vseh možnih položajev, zadel pa je tudi vratnico in prečko. Lepo priložnost je zapravil tudi Essien, predvsem pa je blestel vratar Atletica, Belgijec Courtois. Bolj ko se je tekma bližala koncu rednega dela, bolj so postajali nervozni igralci Reala, saj so očitno postajali vse manj prepričani v svojo zmago.

Nervoza se je v drugem polčasu lotila tudi Mourinha, ki se je na vsak način želel od Reala posloviti z lovoriko, a ko je v 75. minuti ostro protestiral pri sodniku, si je prislužil izključitev, takrat pa je Realov voz tudi zapeljal s poti. Portugalčev pomočnik Karanka ni uspel umiriti igralcev, sistem Realove igre pa se je vse bolj razpadal. Pomagale niso niti tri menjave na začetku podaljška.

Ko je v 98. minuti Atletico povedel po golu Mirande, je postalo jasno, da lahko Real reši le še čudež. V podaljšku je Atletico deloval precej bolj sveže in vratar Reala Diego Lopez je moral kar nekajkrat posredovati, da je ohranil tekmo odprto. Na drugi strani je bil Courtois nočna mora za strelce Reala.

Dokončna potrditev Atleticove zmage je prišla v 115. minuti, ko je Gabi podrl Ronalda, Portugalec pa je med padanjem brcnil igralca Atletica v obraz, za kar si je prislužil rdeči karton, brez njega pa so bile Realove možnosti za izenačenje le še minimalne.

Atletico je v zadnjih minutah brez večjih težav tekmo pripeljal h koncu in se veselil prve zmage proti mestnemu rivalu po letu 1999, v vitrine pa je pospravil že deseti kraljevi pokal. Brez dvoma se obeta veliko slavje navijačev Atletica, v taboru Reala pa bodo verjetno čim prej želeli pozabiti letošnjo sezono, v kateri so ostali brez lovorik. S slabimi občutki bo Madrid zapustil tudi Jose Mourinho, ki se poleti najverjetneje seli k Chelseaju.