Ilirska Bistrica. Ilirskobistriški občinski svetniki bodo danes na že devetem nadaljevanju seje ponovno poskušali sprejeti občinski proračun za letošnje leto. A zagotovil, da ga bodo spravili pod streho zaradi konfliktnih razmer v občinskem svetu, ni.

Občinska opozicija, ki ima večino, je županu Emilu Rojcu zaradi zapletov že očitala nesposobnost vodenja občine s konsenzom ali kompromisom in mu predlagala, naj razmisli o odstopu, kar pa je župan odločno zavrnil. Osem svetnikov iz županove koalicije pa se je odločilo, da bodo seje bojkotirali, ker naj odgovornost za sprejem proračuna prevzame opozicija, ki po njihovem zavlačuje. »Odveč je omenjati, da je izvedba predvidenih investicij nemogoča. Onemogočeno pa je tudi črpanje šest milijonov evropskih sredstev in več kot 800.000 evrov državnih sredstev za projekte, katerih rok izvedbe je konec oktobra 2013,« so opozorili. Na zadnjem nadaljevanju seje je bil tako občinski svet celo nesklepčen.

Odstopili, za povrhu pa še izključeni

Župan Rojc, ki je hkrati predsednik območne SD v Ilirski Bistrici, pa se medtem še naprej zapleta v obračune znotraj svoje stranke. Predsedstvo območne SD je ta teden sprejelo sklep o izključitvi občinskih svetnikov Vlada Hrvatina, Zore Anuše Balazs in Barbare Kogovšek iz stranke, čeprav so vsi trije, poleg njih pa še devet drugih članov SD, že pred dnevi podali odstopne izjave. »Ta izključitev je brezpredmetna, gre le za poskus javne diskreditacije in županovo maščevalnost,« nam je dejala Zora Anuša Balazs, ki bo odslej delovala kot samostojna svetnica, že do zdaj pa je bila zaradi razhajanj z županom tako kot preostali svetniki SD v opoziciji.

Dvanajst vidnih članov tukajšnje SD je odstopno izjavo na sedež SD sicer podalo zaradi nestrinjanja z delovanjem predsedstva območne organizacije »v nasprotju z zakoni, statutom in demokratičnim uzancam stranke SD« ter zaradi stalne podpore glavnega tajnika stranke Uroša Jauševca takemu ravnanju. Kritični so tudi, da je nadzorni odbor SD na pritožbo Rojca kot protistatutaren ocenil zbor članstva, na katerem so zaradi neprimernega obnašanja člani v okrnjeni sestavi razrešili Rojca z mesta predsednika ilirskobistriške SD. Njihov glavni očitek Rojcu je, da je razbil povolilno koalicijo levo usmerjenih in neodvisnih strank in sklenil koalicijo s SDS. Na ponovljenem zboru je Rojc nato prejel zaupnico večine in ostaja na čelu strankinega odbora s podporo centrale.

Za dodaten komentar smo včeraj želeli vprašati tudi Uroša Jauševca, ki je pred dnevi javno zavrnil domneve, da bistriška SD počasi razpada, a nam ga ni uspelo priklicati. Brez odgovorov pa so ostala tudi vprašanja, ki smo jih naslovili na sedež stranke.