"Dejstvo, da je obisk Maribora moj prvi večji obisk v tem mandatu, že samo govori o tem, kako je za nas položaj mesta in širše te regije pomemben," je v izjavi za medije po srečanju s Fištravcem povedala predsednica vlade. "Tudi zgodovinsko gledano so se številni pomembni dogodki in začetki družbenih sprememb dogajali ravno tu v Mariboru."

Konkretnih podrobnosti pogovorov s predstavniki Maribora ni izdala. "Na pogovoru z županom in sodelavci smo prisluhnili izzivom, predvsem pa problemom, s katerimi se spopada Mestna občina Maribor, in tudi idejam, kako priti do rešitev, da bo v Mariboru in končno tudi širše v Sloveniji bolje," je dejala.

Bratuškova: Kmalu se vrnem

Napovedala je, da se bo v Maribor kmalu vrnila. "Večkrat sem že dejala, da je potrebno tudi v času gospodarske krize pozornost namenjati pozitivnim spremembam in napredku, zato pozdravljam dejstvo, da so naši pogovori usmerjeni v prihodnost. Povezano s tem bom z veseljem sama in celotna vlada sprejela povabilo župana Fištravca za uradni vladni obisk Maribora, mislim, da še pred poletjem," je dejala.

Fištravec je poudaril, da Maribor od predsednice vlade ne pričakuje "le materinske pomoči, ampak pri tem skušamo biti proaktivni". "Povedali smo ji, da vemo, da je pod Trojanami predor, da Trojane več ne delijo Slovenije na dva dela, zato smo pripravili skupaj v konzorciju, ki ga je koordinirala mestna razvojna agencija, niz ukrepov, ki se Mariboru kot nerazvitemu mestu pritiče," je dejal.

Gre za 35 ukrepov znotraj sedmih prioritet in treh osnovnih področjih, s katerimi želi Maribor preseči trenutni status nerazvitega mesta. "Tako da imamo s kolegi iz vlade veliko stvari za predebatirati in narediti. Mislim, da je prišel čas, da se Maribor pogovarja s Slovenijo po pameti in zdravem razumu," je dejal in izrazil veselje, da je premierka sprejela vabilo na obisk.

O logističnem centru na mariborskem letališču

Po besedah župana so se med drugim konkretno pogovarjali o projektu logističnega centra na mariborskem letališču. "Skupaj smo ugotovili, da je to lahko prebojni projekt ne samo Maribora in regije ampak tudi Slovenije," je pojasnil Fištravec.

"Mariborsko letališče je v tem trenutku edino evropsko letališče z licenco, ki je naprodaj, in zanj resnično obstaja velik interes. Ampak zaradi zapletenih lastniških odnosov in zapletenega spreminjanja namembnosti kmetijskih zemljišč v nekmetijska se investitorji prestrašijo. Predsednica vlade se tega zaveda," je dodal.

Naslednji teden naj bi začeli pogovore z ministrstvom za obrambo glede menjave določenih zemljišč, po obisku vlade pa tudi na drugih resorjih. "Recimo v kulturi o prioritetah za nacionalni kulturni program, pa tudi investicijah, ki jih Maribor potrebuje, recimo Mariborska knjižnica, umetnostna galerija, Pekarna," je povedal Fištravec.

Na poseben zakon o Mariboru po zgledu zakona o Pomurju ne računajo. "Tega zaenkrat ne potrebujemo, ker imamo vladno uredbo za razvoj nerazvitih območij in Maribor je uradno prepoznan kot nerazvito območje. Osnova za 35 ukrepov, ki smo jih pripravili v Mariboru, je ravno ta uredba," je pojasnil župan.

Govorili tudi o NKBM

Pogovarjali so se tudi o NKBM. "Povedal sem predsednici, da strateškega lastnika ne išče le vlada ampak tudi sama uprava NKBM. Povedal sem ji, da NKBM, Zavarovalnica Maribor in druga podjetja niso samo simbolna mariborska podjetja ampak so podjetja, ki so družbeno odgovorna. Želimo, da se v pogajanjih z bodočimi lastniki ta družbena odgovornost vtke. Ne znam si predstavljati Festivala Lent in številnih prireditev v Mariboru brez pomoči teh podjetij. To se ji je zdela pomembna pripomba," je pojasnil župan.

Predsednica vlade se je po Fištravčevih besedah še enkrat zavezala, da Mariborska livarna Maribor (MLM) mora obstati. "Mariborska livarna ne sme propasti. Vsako delovno mesto šteje. To so njene besede. Zelo sem vesel tega, ker sem se bal, da se je na livarno enostavno pozabilo, ampak smo še enkrat dobili zagotovilo, da vlada resno misli pri reševanju livarne," je dejal.

Bratuškova se je po srečanju s Fištravcem v Rotovžu odpravila na obisk v Center alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) in Dom starejših občanov Danice Vugrinec.

Zvečer pa bo v hotelu Habakuk sodelovala še na podelitvi nagrad najboljšim start-up podjetjem, kjer bo hkrati osrednja govornica tega dogodka, ki poteka v okviru podjetniške konference Podim.