Postojna.Rešitev za nagnjeno in pogrezajočo stavbo sedeža koprske policijske uprave, ki ogroža zdravje zaposlenih in je vprašljive varnosti, saj ravnanje tal ni prineslo rezultata, pač pa stanje le poslabšalo, je treba nujno poiskati. Pogledi na to, kakšna naj bi bila celovita rešitev za policijsko upravo, ki zdaj deluje razseljena na več lokacijah po Kopru in okolici, skoraj vse prostore pa ima v najemu, pa so zelo različni.

Večjih dodatnih stroškov naj ne bi bilo

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da je pred dnevi objavljen razpis za zbiranje ponudb za najem prostorov, kamor bi se začasno preselil sedež koprske policijske uprave, namenjen le kratkoročni rešitvi, s katero se bodo  odpravile obstoječe, popolnoma nesprejemljive razmere, ki so nastale zaradi nagiba objekta. Za zdaj niso prejeli še nobene ponudbe, zato tudi ne morejo določiti stroškov, predvideno pa je le njihovo minimalno povečanje. Ponudbe zbirajo do 20. maja, po naših neuradnih informacijah pa naj bi bila v igri preselitev v prostore Cestnega podjetja Koper v bližini sedanje stavbe sedeža policijske uprave.

Sicer pa na generalni policijski upravi zatrjujejo, da rešitve za celotno koprsko policijsko upravo še nimajo in da preučujejo tudi možnost umestitve  določenih služb v Postojno, kar je zagovarjalo bivše vodstvo ministrstva za notranje zadeve. Pri odločitvi bodo, kot poudarjajo, upoštevani stroka in načela funkcionalnosti, učinkovitosti in racionalnosti.

Ceneje, pod eno streho in na sredi »PU Primorska«

Da bi bilo najbolj smiselno, če bi Policija izkoristila obsežne kapacitete v Postojni, ki so že v njeni lasti oziroma lasti ministrstva, že ves čas opozarjajo v območnem policijskem sindikatu Postojna. Njegov predsednik Jure Ocepek ocenjuje, da bi bila začasna rešitev lahko zdaj prazna stavba nekdanje policijske uprave Postojna. Dolgoročno pa kot alternativo novogradnji v Kopru v razmislek predlaga preučitev možnosti preselitve sedeža policijske uprave z večjim delom enot v objekte bivše vojašnice v Postojno, ki so v lasti ministrstva za notranje zadeve. »Treba je racionalno oceniti, koliko bi stala obnova objektov in katere objekte je smiselno obnoviti,« je dejal Ocepek.

S selitvijo bi (vsaj deloma) odpadlo plačevanje najetih prostorov v Kopru. Koliko znašajo najemnine, (še) nismo izvedeli. Poleg tega bi se glede na velikost kompleksa v Postojni službe združile na enem mestu in bi delovale zunaj središča mesta. Po Ocepkovih besedah bi bila zaradi neposredne bližine avtocestnega priključka lažja in hitrejša tudi dostopnost interventnih vozil do vseh območij, ki naj bi jih pokrivala verjetna bodoča »PU Primorska«.

Našli potencialno lokacijo za novogradnjo

Toda vodstvo koprske policijske uprave je, kot kaže, bolj naklonjeno novogradnji v Kopru. Danimir Rebec, direktor policijske uprave Koper, je za Dnevnik pred dnevi dejal, da so že našli tudi lokacijo, kjer bi novo stavbo za upravo lahko zgradili. Gre za območje policijskih garaž ob policijski postaji Koper, kjer je zemljišče v lasti Policije. »Ni pa še jasno, ali je mogoče tam zgraditi stavbo, ki bi lahko združila vse enote naše uprave, saj smo zdaj razseljeni na šestih lokacijah,« je povedal Rebec. Pomisleki pa se pojavljajo tudi zaradi majhnosti lokacije. Celovito rešitev z novogradnjo v Kopru podpira tudi območni policijski sindikat obalno-kraške regije, ki si sicer že več let prizadeva vodilne prepričati, da so nujno potrebni novi, ustrezni prostori za delo policijske uprave Koper, in to v Kopru, ne pa v Postojni.