»Območje želimo približati tako okoliškim prebivalcem kot turistom, ki želijo preživeti nekaj dni v osrednji Sloveniji. Domačini v glavnem poznajo neposredno okolico svojega prebivališča in mogoče še katero bolj obljudenih poti na Šmarno goro; vsem tem bi želeli pokazati, da le korak dlje obstajajo kilometri čudovitih poti, ki ponujajo neskončne možnosti za sprostitev. Poleg tega je oddih v neposredni bližini doma še posebno dragocen – zahteva relativno malo časa in je ne nazadnje okolju prijazen, saj ne zahteva uporabe avtomobila,« je pojasnil avtor novega zemljevida in vodnika Šmarne gore Tomo Šarf, tudi gonilna sila slovenskega in mednarodnega gorskega teka.

Povedal je, da so pri pregledu razpoložljive tovrstne literature opazili zanimivo vrzel – severozahodno območje Ljubljanske kotline, ki zajema širše območje Šmarne gore in Rašice, je v vsem tem času ostalo neobdelano. Vzrok za to je verjetno specifično okolje – po eni strani pohodniško izredno obljudeno območje Šmarne gore in Rašice je obkroženo z naselji in kmetijskimi površinami, ki pa so bile do nedavna za tovrstno predstavitev popolnoma nezanimive. Dodaten dejavnik, ki je verjetno pripomogel k temu, da območje do zdaj ni bilo obdelano, meni sogovornik, je verjetno tudi dejstvo, da je območje razdeljeno na več občin, tako da vsaka posebej ni bila zainteresirana, da bi predstavila kaj več kot svoj teritorij.

»Če se bo čas, ki ga preživi povprečni turist v našem koncu, zaradi te in drugih podobnih tiskovin podaljšal za četrt ure oziroma če bo vsak stoti turist podaljšal bivanje v osrednji Sloveniji za en dan, smo prav tako dosegli svoj cilj,« je še dodal Tomo Šarf. th