Posojila Evropske investicijske banke (EIB) bodo namenjena izobraževanju, urjenju in vzpostavljanju delovnih mest za mlade, poroča nemški časnik Rheinische Post.

Iniciativo bodo 28. maja predstavili nemška ministrica za delo Ursula von der Leyen, francoski minister za delo Michel Sapin in skupina podjetij, poročilo neimenovanih virov povzema francoska tiskovna agencija AFP. Srečanja se bosta udeležila tudi nemški in francoski finančni minister Wolfgang Schäuble in Pierre Moscovici.

Iniciativa, ki je dobila ime po programu gospodarskega okrevanja New Deal, ki ga je v času velike depresije v ZDA vzpostavil ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt, odgovarja na strahove o izgubljeni generaciji, in sicer še posebej v Grčiji in Španiji, kjer sta brez dela dve od treh mladih oseb.

Razprava o brezposelnih mladih je vzniknila po izbruhu velike brezposelnosti v več evropskih državah, ki je posledica ostre varčevalne politike.

Nova iniciativa za boj zoper brezposelnost mladih je težka šest milijard evrov, sredstva pa bodo lahko uporabljena tudi kot garancije za desetkratnik tega zneska v obliki posojil.