Brez hitrih testov obstaja velika verjetnost, da bo meso, pozitivno na zdravilo fenilbutazon, vstopilo v prehranjevalno verigo, poroča BBC.

Iz FSA so sporočili, da so s testiranjem odlašali, ker so želeli pred tem obsežno preučiti vse dejavnike. Število konjev, namenjenih za zakol, se je v Veliki Britaniji v zadnjih letih podvojilo. Pri petih registriranih konjskih klavcih v Veliki Britaniji je bilo leta 2012 zaklanih več kot 5000 konjev, večino mesa pa so izvozili v Evropo.

Težave z dokumentacijo živali

Meso živali, ki so jih zdravili s protivnetnim zdravilom fenilbutazonom, ne bi smelo priti v prehranjevalno verigo, podrobnosti o kakršnemkoli zdravljenju s tem zdravilom pa bi morale biti zabeležene v dokumentih živali. Toda Velika Britanija ima precejšnje težave s ponarejenimi živalskimi potnimi listi, to pa zaradi različnih organizacij vprašljivega ugleda, ki imajo pooblastila za izdajo teh dokumentov.

Lansko leto so bili pri FSA opozorjeni, da se pri klavcih pojavlja vse večje število konjev z vprašljivimi potnimi listi. Poleti so izvedli serijo dodatnih preiskav, da bi ugotovili, ali v prehranjevalno verigo vstopa s fenilbutazonom okuženo meso.

Na rezultate je bilo treba čakati dva tedna

Težava s tem testiranjem pa je, da je treba na rezultat počakati dva tedna. Ko je agencija izvedela, ali je meso pozitivno ali negativno na zdravilo, so meso že razposlali po Evropski uniji. So pa ti testi pokazali, da je okoli šest odstotkov konjev pozitivnih na fenilbutazon, kar bi lahko pomenilo tudi več sto živali.

Po začetku afere s konjskim mesom je FSA 11. februarja uvedla sistem, po katerem so lahko naprej poslali zgolj meso, za katero je bilo potrjeno, da ne vsebuje zdravila. Toda BBC opozarja na dokumente javnega značaja, ki kažejo, da so se vodilni pri FSA za hitrejše teste zanimali že 5. novembra, torej več kot tri mesece prej.

Postavlja se torej vprašanje, zakaj niso že prej vpeljali hitrejšega sistema testiranja. »Za vsako odločitev, ki bi jo lahko sprejeli novembra, smo potrebovali dokaze,« je povedal direktor operacij FSA Andrew Rhodes. »Novembra smo iskali dokaze, ki smo jih prenehali zbirati januarja letos. Na njihovi podlagi smo lahko sprejeli odločitev, kako ukrepati in odločili smo se, da vpeljemo nov sistem.«