Fakulteta za elektrotehniko (FE) Univerze v Ljubljani sodi med tiste, ki svoje študente že med študijem s sodelovanjem pri projektih in konkretnih nalogah načrtno spodbujajo k povezovanju s podjetji. Ena od dejavnosti, ki pripomorejo k aktivnemu in praktičnemu delu študentov, ki tako na najboljši način preverjajo tudi svoja teoretska znanja, je tudi turnir Lego Masters, ki bo potekal 15. in 16. maja.

Turnir je del Dni avtomatike, ki so namenjeni srečanju študentov FE, predstavnikov podjetij s področja avtomatike in raziskovalcev s tega področja. Na Dnevih avtomatike se bodo predstavila različna podjetja, organizirali so tudi zaposlitveni sejem in okroglo mizo na temo startupov.

Idejni vodja Dni avtomatike je prof. dr. Igor Škrjanc. »Skozi ta dogodek bi radi na fakulteti zbližali vse akterje s področja avtomatike, od najvidnejših podjetij, raziskovalcev do študentov, ki bi ob predstavitvah lahko dobili vpogled v aktualne smernice v avtomatiki, spoznali podjetja in možnosti za svojo zaposlitev. Podjetja so seveda povabljena na dogodek, saj bodo imeli njihovi predstavniki tako lepo priložnost srečati študente in se z njimi pogovoriti, jim predstaviti svoje podjetje, možnosti zaposlitve ali drugih oblik sodelovanja. To je eden od pomembnih vidikov dogodka,« je poudaril dr. Škrjanc.

Na FE je v tem študijskem letu v program elektrotehnika vpisanih 186 študentov, v program aplikativna elektrotehnika 256 študentov, za študij multimedijske komunikacije pa se je odločilo 61 študentov. »Šele letos izvajamo prvi letnik bolonjskega magistrskega študija, tako da diplomantov še ni. Na starem magistrskem študiju imamo letos štiri nove magistre in 16 doktorandov, nekaj pa jih zagotovo še bo. Praktično vsi imajo že službo, eden doktorand se bo zaposlil v Avstriji,« je pojasnil Škrjanc, ki bi bil zadovoljen, če bi bil vpis na njihovo fakulteto še večji.

Na FE sicer nimajo natančnih podatkov, koliko študentov prek projektov že med študijem sodeluje s podjetji, dr. Igor Papič, prodekan za pedagoške dejavnosti na FE, pa meni, da jih vsaj v višjih letnikih večina s svojim bodočim delodajalcem že sodeluje. »Včasih jih projektno delo v podjetjih tako pritegne, da jih moramo prepričevati, da čim prej diplomirajo. Je pa res, da so bolj samozavestni in motivirani, saj rešujejo konkretne izzive. Tovrstno sodelovanje priporočamo, ker se je izkazalo, da je zaposlitev študentov nato nekakšen naravni prehod s fakultete v industrijo,« poudarja dr. Papič.

Prve izkušnje s tujino si njihovi študenti najraje nabirajo prek programa Erasmus. »Precej študentov opravlja svojo prakso v tujini in najbolj mikavna država je Nemčija. Glede na položaj v državi v zadnjem času vedno več naših diplomantov zaposlitev takoj poišče v tujini.«

V času dvodnevnega poteka tekmovanja bo na fakulteti za elektrotehniko potekal spremljevalni program, med drugim okrogla miza o startupih, ki jo organizira študentska organizacija FE. Na njej bodo sodelovali tako predstavniki FE kot predstavniki uspešnih startupov. V četrtek pa bodo od 14.30 naprej tudi predstavitve inovativnih projektov podjetij s področja avtomatike.