»Slovenci, podajte svojo dlan!« znova apelira Ana Lukner, ki je svojo prvo dobrodelno akcijo pričela povsem spontano. Leta 2010 je prijatelje zaprosila, da namesto rojstnodnevnih daril prinesejo hrano iz domače shrambe. Cilj je bil razveseliti pet družin, na koncu pa so obiskali 37 domov. Ta tradicija se je čez leta ohranila in dosegla vrhunec, ko so v začetku letošnjega leta v dveh mesecih in pol razdelili hrano 2100 družinam, ki so se znašle v hudi socialni stiski.

Potrebujemo nov socialni sistem

Luknerjeva je izjemno vesela, da so se Slovenci decembra tako dobro odzvali. Prepričana je, da bomo s pozitivno mislijo stopili skupaj tudi v prihodnje. »Nimam velikih pričakovanj, vem samo, da bomo znova zelo veliko naredili. Ne podiram nobenih rekordov, enostavno želim delati dobro,« pravi in še enkrat poudarja, da ni nobenih skritih motivov in da v fundaciji ne sprejemajo denarja, zgolj hrano. Sama živi od svojih dveh podjetij, v njeni dobrodelnosti pa ji pomaga okoli 40 prostovoljcev po vsej Sloveniji.

Letos bo malce spremenila sistem razdeljevanja hrane, saj je opazila, da je nekaj hrane šlo v napačne roke, najbolj po krivdi slabega socialnega sistema. »Obstaja veliko družin, ki imajo socialno pomoč, pa si je ne zasluži, na drugi strani pa imamo veliko bazo ljudi, ki bi to pomoč potrebovali, pa je ne dobivajo,« je razočarana in želi posredno s temi akcijami spremeniti miselnost ljudi na oblasti. Sicer pa je dolgoročni cilj, da Anine zvezdice ne bo več, saj je to potuha državi, ostaja realna Luknerjeva. Na obisku pri ogroženih družinah si tako vedno vzame čas tudi za pogovor o tem, zakaj so se znašli v stiski in kaj nameravajo narediti za izhod iz nje.

Dobrodelni uniformisti

Akciji Anine zvezdice se že drugo leto pridružujejo slovenski policisti in vojaki, prvič pa z njimi zbirajo hrano še gasilci. »Želim si, da bi k naslednji akciji pristopili še drugi uniformiranci,« pravi generalni direktor policije Stanislav Veniger, ki je lani skupaj s sodelavko, ki je dala pobudo za priključitev, sam nakupil škatle hrane. Letos mu je to preprečilo pomanjkanje časa, je pa zanj to storila sodelavka, zagotavlja in poziva naj vsak prispeva po svojih močeh, saj moramo narediti konec zgodbam o lačnih otrocih. Možje in žene v uniformah sprejemajo hrano do 18. maja v svojih enotah, sicer pa organizatorki pomagajo tudi pri transportu in pakiranju hrane.

V ponedeljek pa se tudi uradno prične letošnja akcija in v vseh Sparovih trgovinah po državi bodo en mesec postavljeni nakupovalni vozički in škatle z logotipom Anine zvezdice, kamor lahko prinesete hrano z daljšim rokom uporabe pa tudi druge življenjske potrebščine, pralni prašek, kozmetiko ...