Na predvečer najbolj pomembne tekme na svetovnem prvenstvu so slovenski hokejisti na list papirja zapisali motivacijske besede in besedne zveze. Šlo je za del psihološke priprave na obračun z Dansko, s katero se risi borijo za obstanek med najboljšimi hokejskimi nacijami sveta. Sabolič je napisal odločnost, Robar samospoštovanje, Kristan jajca na plan, Mušič zmagovalna miselnost, Pretnar biti eno, pomočnik Zupančič mirnost, strokovni sodelavec Savolainen izkoristite priložnost… Takšni prijemi naših reprezentantov dajejo vtis, da je izbrana vrsta povezana in željna uspeha, toda izkupiček s treh dosedanjih tekem je kljub vsemu občutno slabši od pričakovanj.

Zmage proti velesilam misija nemogoče

Preizkušnja z Dansko je bila po porazih z Norveško in Belorusijo že odločilnega pomena, saj zdaj sledijo štiri tekme z velesilami, ki veljajo za realno nadvse težko premagljive reprezentance. A Slovenci bodo morali za obstanek v elitnem razredu na vsak način uprizoriti vsaj eno, če ne celo dveh senzacij, kar meji na veliki čudež. V tako zapletenem položaju so se risi znašli izključno po svoji krivdi, saj so na tretji tekmi prvenstva na otročje lahek način pokleknili še pred danskimi hokejisti. Zmaga s 3:2 v podaljšku je Dancem prinesla prvi točki v Stockholmu, naši pa so se morali zadovoljiti zgolj z eno. V naslednjih dneh se bo med drugim pokazalo, kakšen značaj ima moštvo selektorja Matjaža Kopitarja. Možnosti sta le dve – ali se bo Stockholm za Slovence spremenil v nočno moro ali pa se bodo zmogli rešiti iz skorajšnjega brezupa.

Že res, da je bila Slovenija tako kot proti Norveški in Belorusiji tudi včeraj blizu uspeha, a to je lahko slaba tolažba. Čeprav je bilo nihanj v igri manj kot prejšnji konec tedna, so bile vnovič odločilne individualne napake v obrambi na čelu z vratarjem Robertom Kristanom in neučinkovitost pred vrati tekmeca. Naši so imeli po golih Roka Tičarja celo dvakrat prednost, a so jo obakrat prepoceni zapravili. To pomeni, da moštvo ne deluje dovolj stabilno, kar je slaba napoved pred naslednjimi obračuni, ko bodo najboljše ekipe sveta še bolj pritisnile na slovenski gol. Nezanemarljivo je, da se samozavest moštva po tovrstnih porazih niža iz dneva v dan, za zdaj pa očitno ni prijel še niti en motivacijski prijem. Obenem bo cilj še težje uresničljiv zaradi lažjega razporeda Dancev, ki se bodo med drugim pomerili tudi z Belorusijo. Pod črto, zdaj je povsem jasno, da si Slovenci vsak dan bolj pripirajo vrata, na katerih piše svetovno prvenstvo skupine A 2014.

Razingar: Nimamo kaj prida pokazati

Branilec Mitja Robar pravi, da v Stockholmu ne moremo govoriti zgolj o pomanjkanju sreče v slovenskem taboru. »Srečo si moraš v športu izboriti. Očitno je, da si je nismo,« je začel uvodoma in nadaljeval, da igralci v nekaterih primerih v obrambi izpadejo kot malčki. »Plošček imamo pod nadzorom, potem ga po nespameti izgubimo, nasprotnik pa te v trenutku kaznuje. Zdaj bomo igrali še z močnejšimi ekipami kot doslej, a moramo verjeti. Igrati moramo bolj sproščeno in čakati na čudež,« je dejal Mitja Robar. Kapetan Tomaž Razingar je povedal, da Slovenija daje premalo golov, zato na lestvici nima kaj prida pokazati. »Trikrat smo bili do konca v igri za zmago, a smo dobili le točko. To je bistveno premalo. Morda bomo morali tudi kakšnega igralca postaviti pred vratarja. Ko smo v napadalni tretjini, igra deluje dobro, a odbitih ploščkov ne poberemo. Manjkajo nam 'grdi' goli,« je razpredal o taktiki. Pred današnjim nadvse zahtevnim preizkusom s Švico, ki je na Švedskem presenetljivo še brez poraza, računa, da bo nasprotnik podcenjeval Slovenijo.

Selektorju Kopitarju se je ob odločilnem danskem golu lahko kar stemnilo pred očmi. Tokrat ga je prevaral šesti čut, saj je bil prepričan, da Slovenija glede na potek dogodkov na ledu nove priložnosti ne more izpustiti iz rok, vendar potem ugotovil ravno nasprotno. Že na tretji tiskovni konferenci v nizu se je moral sprijazniti z dejstvom, da so bile tri točke na pladnju, vendar spet prelahko izgubljene. »V obrambi smo bili boljši kot v nedeljo z Norveško, a še vedno ne dovolj. Na tem prvenstvu ni dovolj, da si le dober, biti moraš še boljši. V povprečju dajemo dva gola na tekmo, kar je na takšni ravni tekmovanja premalo. Od zdaj naprej zagotovo ne bo lahko, vendar imamo še štiri tekme, kar je pomemben podatek. Dokler so možnosti, bomo igrali in ohranjali upanje. Fantje niso več otroci, ampak vedo, kaj morajo narediti,« je razložil Matjaž Kopitar, ki prav veliko manevrskega prostora za spremembe v moštvu nima. Verjetno bi si priložnost v vratih zaslužil Andrej Hočevar, a o tej taktični potezi selektor do sinoči še ni razmišljal. Za današnji dan je odpovedal jutranje razdrsavanje, zato bodo reprezentanti prispeli v dvorano šele pred tekmo s Švico, ki se začne ob 16.15.