Najstarejši in eden najpomembnejših evropskih študentskih radijev se bo ob 44. rojstnem dnevu predstavil skozi različne umetniške zvrsti. »Tokrat ponujamo pravi mali festival,« se pohvali odgovorni urednik Radia Študent, Bojan Anđelković.

Žal pa bo praznovanje potekalo v senci predloga Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), torej ustanovitelja Radia Študent, o prostorski in vsebinski združitvi vseh medijev, ki delujejo pod okriljem Družine ŠOU. Takšen manever bi namreč zaradi prostorske stiske Radiu Študent onemogočil kakovostno opravljanje osnovne radijske ter drugih programskih in neprogramskih dejavnosti.

Na skrivni lokaciji

Rojstnodnevno zabavo bo v Tovarni Rog uvedel šesturni simpozij Prostor in lastnina, ki je tematsko izjemno široko zastavljen, saj bo kot izhodišče zastavil vprašanje, kaj prostor sploh je, podal pa bo tudi izkušnje posameznikov, ki umetniško delujejo v avtonomnih prostorih. Ob tej priložnosti bo seveda osvetljena tudi trenutna prostorska problematika Radia Študent.

Že danes bo spored zapolnil tudi Dogodkovnik Evropskega parlamenta, radijska aktualizacija (D.E.P.R.A.), ki v iskanju glasu evropskega državljana podpira sklop dogodkov v javnem prostoru. V kontekstu praznovanja bosta ta voz vlekla dva krovna dogodka, in sicer Pripovedovanje novodobnih ljudskih zgodb ter Risanka Radia Študent, ki v provokativni maniri osnovnošolce, srednješolce in širšo javnost nasploh izziva, da na kraju samem vizualizirajo današnje politične paradokse.

Eden najpomembnejših segmentov projekta D.E.P.R.A. pa je platforma Radart, ki v sodelovanju z različnimi ustvarjalci s področja sodobnih raziskovalnih umetniških praks njihova dela prevaja v radijski medij. Ta bo različne dogodke zanesla na ploščad pred Muzej sodobne umetnosti Metelkova, v Tovarno Rog, na neznani skrivni lokaciji pa bo izvedena mikrokoreografija Dragana ŽivadinovaBanke Rote Dance, ki bo združila okoli 80 nastopajočih prostovoljcev. Tako kot večina preostalih dogodkov platforme Radart bo tudi ta sinhrono predstavljena skozi radijski eter. »Ko bodo izvajalci uprizarjali predstavo, bo to v živo prenašal tudi Radio Študent, kar pomeni, da je njena lokacija v bistvu jasna, torej frekvenca tega radia,« glede mesta žive izvedbe ostaja skrivnosten Živadinov.

Povezovanje podtalja

Jutri, torej ravno na rojstni dan Radia Študent, bo pognana spletna platforma Indie-Grad, ki bo namenjena domačemu neodvisnemu glasbenemu založništvu, saj je to med širšo javnostjo pogosto spregledano. »Platforma bo predstavljala stičišče celotne tovrstne produkcije ter trajno in na enem mestu povezala pestro in raznovrstno dogajanje podtalnega glasbenega prizorišča,« je prepričan vodja tega projekta Miran Rusjan.

Platforma bo v prvi vrsti ponujala neposredno spletno predstavitev neodvisnih založb, in sicer v obliki novic, video izdelkov, koncertov ali diskografske produkcije. Servirala pa bo tudi kritiški pogled na izdelke tovrstne produkcije, odprla spletno glasbeno trgovino ter predstavljala povezovalni element neodvisnega polja. sk