Majda Seršen je pojasnila, da prihajajo na center starejši, ki iz različnih razlogov odklanjajo varstveni dodatek: »Eni nočejo pozneje obremenjevati otrok s poračunom pri dedovanju, drugi preprosto niso dovolj seznanjeni s pravicami, tretje otroci prepričajo, naj dodatka zaradi morebitnega poznejšega posega v premoženje ne prejemajo več...« Prav starejši po mnenju direktorja centra Marjana Podbevška postajajo v Kranju najbolj ranljiva skupina. Ne samo zaradi sprememb pri varstvenem dodatku, tudi zaradi težje zaposljivosti ali nizkih pokojnin. Največji padec števila prejemnikov je zaradi sprememb v vsem sistemu pri otroških dodatkih – z 10.500 na dobrih 6000.

Kranj je po nezaposlenosti kakšne tri odstotke boljši od slovenskega povprečja, a to ne spremeni dejstva, da mnogi ljudje pristanejo na robu družbe, prepuščeni različnim oblikam pomoči: »Razdelili smo 159 enkratnih denarnih pomoči, pojavilo se je 237 tako imenovanih 'izbrisanih', povečalo se je število tistih, ki pridejo po topel obrok v razdelilnico hrane. Dnevno razdelimo okoli 80 obrokov, prihajajo tudi tisti, ki nimajo napotnice, a so brez tega obroka lahko lačni. V dnevni center zavetišča za brezdomce je bilo lani vključenih 16 ljudi, prespat prihaja 47 ljudi,« je povedala Mateja Prosen.

Ocena centra, ki letos praznuje 50 let delovanja, je za Kranj svarilna: socialne stiske družin in posameznikov se večajo. Lani so po sprejetju nove zakonodaje našteli za desetino manj prejemnikov pomoči, a so izdali za kar polovico več odločb, skoraj 47.000. To pa zato, ker je bilo med njimi okoli 40 odstotkov negativnih. Zelo pomembno pa se jim zdi, da so namestili posebnega informatorja, ki je koristil številnim že zgolj za to, da jim je pojasnil tako nove predpise kot odločitve, ki so jih prejeli.

Omeniti velja še povečan obseg potreb na področju varstva družin, narašča tudi nasilje v družini – našteli so kar 73 odraslih žrtev takega nasilja, 59 mladoletnih otrok in v 115 družinah zaznali nasilje nad otroki. Kranjski center je skozi dolgoletno delovanje razvil tudi nekaj aktivnosti, ki so bile po vsebini celo pred časom (področje zdravljenja alkoholikov in socialno podjetništvo), v okviru Gorenjske pa sodeluje z drugimi pri gorenjski varni hiši in materinskem domu.