Koper. Koprski policisti in kriminalisti že več let delajo v povsem neprimerni stavbi Policijske uprave Koper, ki se na eni strani pogreza, zato ima vse več zaposlenih zdravstvene težave. Ministrstvo je do zdaj objavilo že dva razpisa za gradnjo ali nakup nove stavbe, ki pa sta bila neuspešna. Zdaj so se odločili, da težavo vsaj začasno rešijo tako, da poslovne prostore za potrebe policijske uprave najamejo. Pred dnevi je namreč ministrstvo v Uradnem listu objavilo poziv k oddaji informativnih ponudb za najem poslovnih prostorov za potrebe Policijske uprave Koper. Ponudbe morajo prispeti na ministrstvo do 20. maja.

V neprimerno stavbo so se koprski policisti preselili decembra 2007. Tak je bil dogovor s koprskim županom Borisom Popovičem, ki se je leta 2007 odločil, da bo nekdanjo stavbo PU Koper v središču mesta, ki je bila v občinski lasti, porušil in koprsko promenado bolj odprl proti morju. Občina je policistom v zameno ponudila nekdanjo upravno stavbo koprskega podjetja Stavbenik, iz katere se je Stavbenik selil prav zato, ker se je stavba že pred leti na eni strani posedla. Analize so pokazale, da se je stavba na eni strani posedla za kar 18 centimetrov. A takratnega direktorja PU Koper Iztoka Jakomina to ni motilo, saj je že čez nekaj mesecev po dogovoru s Popovičem policijsko uniformo zamenjal za mesto tehničnega direktorja v Rižanskem vodovodu. Dober posel je takrat sklenilo tudi Primorje, saj mu je občina v zameno za visečo upravno stavbo Stavbenika dodelila zazidljiva zemljišča za stanovanjsko gradnjo v Žusterni s pogledom na morje.

Notranje ministrstvo je nato leta 2011 v stavbi izravnalo pode, za zaposlene pa so kupili tudi posebne ergonomske stole, vendar to težav ni odpravilo. Zdajšnji direktor Danimir Rebec nam je povedal, da se je od takrat stavba ponovno pogreznila za štiri centimetre, zato upa, da bodo čim prej našli nadomestne prostore. Potrebujejo približno tisoč kvadratnih metrov za pisarne za 95 zaposlenih in približno 400 kvadratnih metrov pomožnih prostorov za arhiv, večnamenski prostor itd. Ob stavbi potrebujejo tudi 53 parkirnih prostorov ali garaž.