»Ta virus je lahko kratkoročno še veliko hujši od AIDS-a, saj je bakterija veliko bolj agresivna in se z njo lahko hitro okuži še več ljudi,« je za CNBC povedal dr.Alan Christianson. Nova vrsta gonoreje, H041, je bila odkrita leta 2009, po tem, ko se je na Japonskem z njo okužila prostitutka. Sicer pa so zdravniki v časopisu International Business Times poročali, da so na zdravila odporni spolni »super virus« leta 2011 odkrili tudi na Havajih in od takrat se je razširil še v Kalifornijo in na Norveško. Kasneje se je izkazalo, da je bil virus na Norveškem in v Kaliforniji napačno identificiran kot H041 in da so ga uspešno zdravili z navadnimi antibiotiki.

Virus lahko v nekaj dneh povzroči celo smrt

»Vsako leto zaradi aidsa umre 30 milijonov ljudi in super virus H041 bi lahko vodil k enako katastrofalnim številkam,« še poudarja Christianson, sicer strokovnjak za nevropatijo, in svari: »Te vrste gonoreja lahko pri človeku povzroči septični šok in v nekaj dneh celo smrt.« Zaenkrat ta gonoreja še ni terjala žrtev, toda ameriški centri za nadzor in preventivo bolezni so ameriški kongres že zaprosili za 54 milijonov sredstev za odkritje antibiotika, s katerim bi jo zdravili. Poudarjajo pa tudi, da sta izobraževanje in kampanja za splošno ozaveščenost ključna pri zmanjševanju posledic H041.

Na leto se v ZDA z gonorejo okuži 800.000 mladih

V ZDA vsako leto poročajo o dvajset milijonih novih okužbah s spolno prenosljivimi boleznimi, kar pomeni 16 milijard stroškov zdravljenja. Na leto se v ZDA samo z gonorejo okuži 800.000 ljudi, gre pa za populacijo, staro med 15 in 24 let. Gonorejo je sicer včasih težko odkriti, saj ni nikakršnih očitnih simptomov.