Letošnje pisateljsko srečanje se bo v zgodovino zapisalo tudi po tem, da se bodo na Bledu srečali vsi predsedniki odborov in komitejev mednarodnega PEN. Redno srečevanje komitejev – PEN poleg mirovnega sestavljajo odbori za pisatelje v zaporu, za prevajanje in jezikovne pravice ter ženski odbor – naj bi v prihodnje postalo tradicionalno in tako bolje uresničevalo vlogo PEN kot nekakšnega globalnega »think thanka« na področju pisateljevanja, humanitarnosti in zaščite človekovih pravic, je Dnevniku povedal predsednik slovenskega PEN Marjan Strojan. Poleg predsednikov komitejev bodo v četrtek o današnji in prihodnji vlogi PEN razmišljali tudi člani izvršnega odbora mednarodnega PEN, ki ga sedanji predsednik, Kanadčan John Ralston Saul, označuje kot »mini Organizacijo združenih narodov brez denarja in orožja«. Organizatorji med drugim izpostavljajo še sobotno srečanje ženskega odbora mednarodnega PEN ter literarni večer, ki ga v četrtek prireja nedavno ustanovljena ženska sekcija Slovenskega centra PEN – Mira.

Osrednja gostja iz Nizozemske

Srečanje bo tokrat pritegnilo več kot 80 gostov z vsega sveta. Posebno pozornost bodo namenili nizozemski avtorici Margriet de Moor, ki je slovenskim bralcem poznana po romanih Egiptovski vojvoda in Virtuoz. Tokrat bo predstavljala svoj tretji roman v slovenščini, Slikar in dekle, ki je ravnokar izpod prstov prevajalke Tanje Mlaker izšel pri Študentski založbi.

Za pisateljico, sicer šolano pianistko in pevko, je po besedah urednice Miljane Cunta značilno, da skozi oddaljene zgodovinske dogodke govori današnjemu bralcu o aktualnih vsebinah. Roman pa, tako Cunta, določa zares poseben avtoričin pripovedni postopek, saj se zdi, »kot da bi s pisanjem slikala«. V romanu naslika prav poseben dan, 3. maj 1664, ko se usodi slikarja Rembrandta in mlade Danke v Amsterdamu srečata na sliki dekleta na vislicah. Literarni večer z de Moorovo bo v petek popoldne v radovljiški graščini.

Menjava v mirovnem komiteju

Diskusija mirovnega komiteja bo v petek naslovila temo Pisatelj kot popotnik, ki ustvarja mir, pred izzivi novih medijev, nekoliko kasneje pa se bodo razpravljavci dotaknili vprašanja digitalne svobode.

Na Bledu bo potekala tudi skupščina mirovnega komiteja mednarodnega PEN, na kateri bodo izvolili novega predsednika komiteja, saj se aktualnemu predsedniku Edvardu Kovaču izteka drugi mandat, tretjič pa po statutu ne more kandidirati. Ker je bil mirovni komite ustanovljen leta 1984 na pobudo slovenskega centra, predsedovanje po tradiciji prevzemajo Slovenci. Za vodenje je slovenski center predlagal Toneta Peršaka, sicer tudi podpredsednika slovenske izpostave PEN.

Že drevi uvodni večer

Medtem ko so v preteklih letih gostom za dobrodošlico pripravili večere poezije, proze in glasbe s področij izza slovenskih meja, se bo v naslednjih letih predstavil umetniški utrip na domačih tleh. Mednarodno srečanje bo jutri začelo z okroglo mizo na temo književnost Zasavja, ki bo na podlagi zasavskega primera pokazala, kako zgrešena je delitev na pojma središče in obrobje, ko gre za kulturo, pravi Peršak. Na dogodku bodo sodelovali Uroš Zupan, Marjan Strojan in Roman Rozina. Goste bo nato na Brdu pri Kranju sprejel minister za kulturo Uroš Grilc.

Že drevi pa bodo na ljubljanskem Društvu slovenskih pisateljev pripravili predvečer na temo Literarni stiki med Slovenijo in Srbijo, na katerem bodo odnose krepili Marija Mitrović, Marija Šimoković in Vladimir Kopicl.