Na 96. dirki po Italiji nastopajo trije slovenski kolesarji. Na današnji preizkušnji je Grega Bole (Vacansoleil) zasedel 50. mesto (+1:52), Robert Vrečer (Euskaltel Euskadi) 129. (+8:27), Luka Mezgec (Argos Shimano) pa 172. mesto (+14:17).

V skupni razvrstitvi ima Paolini 17 sekund prednosti pred Britancem Bradleyjem Wigginsom in Kolumbijcem Rigobertom Uranom, naš kolesarji pa so na naslednjih mestih: 40. Bole (+2:27), 114. Vrečer (+9:48) in 165. Mezgec (+15:31).

Šestintridesetletni kolesarski veteran je zaznamoval tretjo etapo italijanske pentlje. Tekmovalec ruske Katjuše se je sedem kilometrov pred ciljem odločil za napad, tega pa je izpeljal naravnost brezhibno in v cilj prišel s 16 sekundami prednosti pred slovitim Evansom. Zmagovalec najbolj prestižne večetapne kolesarske preizkušnje na svetu iz leta 2011 - dirke po Franciji, je v ciljnem sprintu manjše skupine ugnal Hesjedala, sicer lanskega skupnega zmagovalca dirke po Italiji.

"To je neverjetno. Nisem le dobil današnje etape, oblekel sem tudi rožnato majico," je takoj po zmagi dejal Paolini, ki je najbolj zaslovel na svetovnem prvenstvu v Veroni leta 2004, ko je na cestni preizkušnji osvojil bronasto odličje. Pred njim sta tedaj bila le Španec Oscar Freire in Nemec Erik Zabel.

Paolini je dosegel jubilejno 20. zmago v poklicni karieri, današnjo pa je posvetil očetu, ki je na dan tretje preizkušnje letošnje dirke po Italije opravil manjši operativni poseg.

V torek bo na sporedu 4. etapa med krajema Policastro Bussentino in Serra Bruno v dolžini 246 km.