Vaši pogovori o podaljšanju selektorskega mandata z novim predsednikom VZS Joštom Dolničarjem so trajali dolgo.

Povezano je bilo s tem, da so bile volitve dokaj pozno, zato se je vse še dodatno zavleklo. Poleg tega tudi celotna procedura poteka malce bolj počasi. S predsednikom sva imela nekaj pogovorov in razprav le na temo proračuna, a to ni bilo povezano s tem, ali bom ostal selektor. Treba je bilo pregledati in uskladiti nekatere odprte zadeve zaradi zmanjšanja proračuna v primerjavi z lanskim letom: udeležba na različnih regatah, tekmah in tekmovanjih, načrt treningov... Pogovarjala sva se predvsem o teh stvareh, med nama pa ni bilo spornih vprašanj.

Čemu boste na tekmovalni ravni dali največ poudarka v tem mandatu in ali načrtujete večje spremembe?

Zdaj je prišlo do tega, da imamo skupino članov z Lukom Špikom na čelu, ki je na osnovi prejšnjih sezon tekmovalno že zelo usmerjena. Tako se bomo trudili predvsem za to, da bi to skupino razvili do želene ravni, moj cilj pa je vrhunska. Špik bo praviloma veslal v enojcu in se bo – namesto prej skupaj s Čopom – zdaj sam meril s svetovno konkurenco. Pred časom smo oblikovali, morebiti tudi slučajno in z nekaj sreče, dvojnega četverca, v katerem so Gašper Fistravec, Jernej Markovc, Jan Špik in Matej Rojec. Usmerjen je tudi že dvojni dvojec za lahke veslače z Juretom Cvetom in Matevžem Malešičem, medtem ko se še trudimo z oblikovanjem dvojnega dvojca za težke veslače. Delno sta bila usmerjena tudi Tomaž Pirih in Aleš Zupan, a bo Pirih končal kariero, tako da s tem ne bo nič. Omenil bi še Jureta Graceta in Gregorja Domanjka in upam, da bomo lahko izmed teh treh sestavili dober dvojni dvojec. Izpostavil bi še lahkega veslača Rajka Hrvata, perspektivna mladinca Gašperja Ferlinca in Miha Ramšaka, mladinko Anjo Šešum...

Prvo veliko tekmovanje bo evropsko prvenstvo v Sevilli konec maja, na katerem bo Luka Špik zaradi šolskih obveznosti Jerneja Markovca nastopil v dvojnem četvercu.

Evropsko prvenstvo je za nas pomembno, čeprav je v nekoliko nerodnem terminu, saj poteka približno v času tekme svetovnega pokala. Zaradi neustreznega termina verjetno ne bomo mogli doseči – to velja tudi za druge reprezentance – pomembnejše forme, predvsem zaradi do takrat (pre)majhne kilometrine. Mednarodna veslaška zveza je naredila nov koledar, poskusnega za dve leti, in je svetovni pokal postavila v Avstralijo že v marcu. Tja smo sicer nameravali oditi, a smo morali odstopiti zaradi previsokih stroškov in logističnih težav. Za našo reprezentanco, prav tako pa tudi za večino drugih, je bila tekma prezgodaj, posledično pa je bila tudi udeležba slaba. Letos je mednarodna zveza EP prestavila na konec maja, v Sevilli pa se želimo vseeno predstaviti v dobri luči. Glavni adut bo dvojni četverec s Špikom.

Glavni cilj sezone bo svetovno prvenstvo v Južni Koreji.

Cilj je, da bi se dve posadki uvrstili v finale A, pri čemer računamo na Špika v enojcu in na dvojni četverec. Z dvojnim četvercem se bomo morali bolj potruditi za uresničitev cilja.

Ali je sploh mogoče in v kolikšni meri zapolniti tekmovalno luknjo po slovesu Čopa?

Neposredno ga ni mogoče nadomestiti. Še posebno to ne gre čez noč. Iztok je bil vrhunski tekmovalec, zdaj pa bo moral – kar sicer že uspešno počne – zastavo vodilnega prevzeti Luka Špik. Iztok in Luka sta bila veslaški par, vsaj za zdaj pa drugega para s Špikom ne bomo skušali oblikovati. Želim si, da bi Špik igral pomembno vlogo na evropski in svetovni ravni v enojcu ter da bi bile druge posadke v povprečju boljše kot doslej, torej vsaj nekje do desetega mesta.