Na prvih dveh dirkah je bila nekaj posebnega tista v Teksasu, polna superlativov, od odlične organizacije do zanimive steze, ki pa se je izkazala tudi za malce predolgo, saj so bile razlike med posameznimi motociklisti prevelike, in to za gledalce ni bilo najbolj zanimivo. A morali smo počakati na Jerez, kjer smo dobili nekaj prvih bolj konkretnih odgovorov, tako pri tehniki kot pri motociklistih.

Poleg vsega je razveselilo tudi veliko zanimanje gledalcev, dobrih 110.000 jih je prišlo v Jerez, dobesedno so preplavili dirkališče in okolico. Če bo šlo tako naprej, se motoGP ni treba bati za pozornost, saj sta dodatno olje na ogenj zdaj prilila Lorenzo in Marquez. Ne glede na to, kakšno mnenje ima kdo o prehitevanju Marqueza v zadnjem ovinku, je dejstvo, da so zdaj številni ljubitelji motociklizma, posebej Španci, dobili svojega junaka, za katerega bodo lahko navijali z vsem srcem – Marca Marqueza. Takih likov, ko je zdaj Marquez, je v zadnjih nekaj sezonah manjkalo, ostali so bili enostavno preveč »klinično čisti«, Španec pa bi lahko v prihodnje nadomestil to, kar je dolga leta predstavljal Valentino Rossi. In glede na vse odzive je bil Marquez skorajda nujen za popestritev dogajanja. Ali če rečem še bolj dramatično – če ga ne bi bilo, bi si ga morali izmisliti, če bi hoteli, da motoGP preživi.

Pri tehniki je tudi vedno bolj jasno, da je Yamaha v primerjavi s Hondo v določenem zaostanku. Oba motocikla oziroma tovarniški ekipi sta sicer razred zase, Ducati se počasi pobira in kaže na sistematični razvoj novega motocikla, a dejansko je Yamaha tista, ki bo morala zdaj narediti velik korak naprej. In to čim prej, v prvi polovici sezone bodo morali nekaj narediti, sicer bo prepozno. Če je Lorenzo po dirki v Jerezu dejal, da je vozil na vso moč od prvega do zadnjega kroga, a sta ga oba Hondina tovarniška dirkača vseeno ugnala, potem se morajo odgovorni pri Yamahi resno vzeti v roke. Alarm namreč zvoni vedno glasneje, kajti poleg tehnike je zdaj Honda dobila še dirkača, ki ga bodo ljubitelji motociklizma zaradi mladosti in neobremenjenosti še bolj vzljubili.

Boštjan Skubic je večkratni udeleženec slovite motociklistične dirke v Daytoni