Motociklisti prvenstva motoGP ponovno niso razočarali. Dirka v Jerezu v Španiji je postregla z vsem, kar takšno prvenstvo premore, saj je vrhunec dejansko dosegla v zadnjem ovinku zadnjega kroga. Le da to pot ni šlo na nož za prvo mesto, ampak za drugo, kar ne zmanjšuje dvojnega zmagoslavja Honde.

Steza v Jerezu je nekaj posebnega, to vedo povedati številni dirkači, in če so pred dirko prvaka Jorgeja Lorenza počastili s tem, da so po njem poimenovali zadnji ovinek, je bil ravno ta ovinek za njega tudi usoden na dirki. A pojdimo lepo po vrsti.

Na startu je najprej kazalo, da bo Lorenzo lahko spet vozil v ospredju, a to pot se Dani Pedrosa ni dal, tesno mu je sledil in bolj ko je Lorenzo imel težave s pnevmatikami, lažje je bilo Pedrosu. Še prehitevanje na koncu dolge ravnine ni bilo nič posebnega, že po nekaj ovinkih pa je bilo jasno, da Lorenzova Yamaha to pot ne bo kos Hondi. »Prva zmaga v tej sezoni je sicer majhno olajšanje, a bolj kot to je pomembna, ker sem jo osvojil pred domačimi navijači. Dirka je bila težka, voziti sem moral na polno, pri tem pa zelo paziti na pnevmatike, a na srečo so imeli drugi dirkači podobne težave, moj motocikel pa je omogočal takšno vožnjo, kot sem jo potreboval v določenem trenutku med dirko. Najbolj pomembni so bili prvi krogi po prevzemu vodstva, v nadaljevanju pa sta imela Lorenzo in Marquez preveč dela eden z drugim, na mojo srečo,« je povedal Dani Pedrosa, ki še vedno velja za enega velikih talentov, ki pa se mu do zdaj nikakor ni uspelo zares dokazati v vlogi zmagovalca.

Medtem se je sicer od dirke poslovilo nekaj motociklistov, kot za stavo so padali tudi na sobotnih kvalifikacijah, a po dokaj mirnem in dolgočasnem srednjem delu dirke je bil Marc Marquez tisti, ki je stopil v ospredje. Lovil je Lorenza, Yamahin izkušeni dirkač pa tudi ni popuščal, saj je moral zaigrati na vse registre in se zanesti na svoje izkušnje, kajti tukaj se ni bila le bitka za drugo mesto, pač pa bitka za prestiž. Aktualni svetovni prvak proti novincu v razredu motoGP. Za piko na i sta seveda oba še Španca.

Dolgo časa je Marquez pripravljal teren za napad, v zadnjem krogu pa je šel na vse ali nič. »Gledal sem precej posnetkov iz minulih dirk. Vedel sem, da lahko v tem ovinku poskusim. Enostavno sem v zadnjem krogu dal vse od sebe, vozil sem stoodstotno, ker sem vedel, da bo zelo težko prehiteti Lorenza. A moral sem poskusiti, saj sem videl, da je Jorge pred zadnjim ovinkom pustil 'odprta vrata'. Opravičujem se mu za vse, kar se je zgodilo, a to so dirke in moral sem poskusiti. Najbolj pomembno pa je, da sva na koncu oba lahko prišla do cilja, kljub trku,« je še dodal Marc Marquez, ki se je s tem brezkompromisnim manevrom še bolj priljubil že tako malce fanatičnim ljubiteljem motociklističnih dirk. Marquez je namreč dirkač, ki bi znal v prihodnje zamenjati Rossija na vrhu »čustvene« lestvice motociklizma. In če nič drugega, mladi Marquez zdaj vodi tudi v skupnem seštevku po treh dirkah.

Jorge Lorenzo je moral s tem pogoltniti najbolj kislo jabolko, ki bi si ga lahko predstavljal, kajti v tem dvoboju je šlo bolj za prestiž kot le za točke, poraz pa je moral priznati ravno v ovinku, poimenovanem po njem. In še več, po dirki ni hotel sprejeti ponujene roke Marca Marqueza, na zmagovalnih stopničkah pa ni hotel nazdraviti z mladim dirkačem Honde. S tem si je v očeh mnogih prislužil veliko črno piko. Po dirki je bil najprej vidno jezen, a je bil vseeno zelo diplomatski, ko je dejal, da je bolje, da sploh ne reče nič, kasneje pa je le, sicer skozi zobe, priznal, da je naredil napako, ko je pustil odprt ovinek za Marqueza: »Ni kaj, bilo je zelo naporno, celo dirko sem vozil na zgornji možni meji, več enostavno nisem mogel iztisniti z motocikla. Naredil sem dve napaki, prvo na startu in drugo v zadnjem ovinku. Bolj bi moral zapreti ovinek.« A ga ni, zato je njegova jeza na sicer res nekoliko oster in trd manever Marqueza še toliko manj razumljiva. A konec koncev je bil to zadnji krog, fantje pa naj bi bili najboljši motociklisti na svetu.

Presenetljivo mil glede na vso dogajanje je bil tudi vodja ekipe Yamaha Lin Jarvis: »To ni bil ravno konec tedna po našem okusu. Jorge je pustil preveč prostora Marcu, ki je zato poskusil napasti. Bil je odločno prepozen pri zaviranju, zato je bil ta njegov manever res oster in agresiven, a takšne so pač dirke. Po mojem mnenju je šlo za običajni dirkaški dvoboj.« Četrto mesto je šlo v roke Valentinu Rossiju, ki se celo dirko nikakor ni mogel bolj približati vodilnim trem, kar nakazuje, da mu dejansko manjka še pika na i, da bo tudi Italijan lahko stopil na najvišjo stopničko. To pa lahko poskusi že čez 14 dni na dirki v Le Mansu.