»Čeprav je Slovenec, moram reči, da nas Jani Brajkovič ni prepričal, da mu na Giru lahko zaupamo tako pomembno vlogo. Astana gre z Vincenzom Nibalijem na zmago in to je velikanski vložek. Kolesarja Janijevega kova bi potrebovali v zadnjem tednu, ne pa toliko v prvih desetih dneh. V letošnji sezoni ni bil zanesljiv. Tudi na dirki Po Romandiji (23. mesto, op. p) je imel težave. Ne moremo si privoščiti, da bi ga izgubili, če še enkrat zboli. Z želodcem je že imel težave. V času Gira so pereče tudi alergije, ki ga mučijo. Tudi mraz lahko vsak dan, posebno v gorah z veliko snega, še pritisne. Vse to bi bilo za nas del tveganja. S kolesarjem manj bi bili lahko proti ekipi Sky, ki bo za nas z Wigginsom glavni konkurent, takoj v podrejenem položaju,« je Gorazd Štangelj, športni direktor v kazahstansko-italijanski zasedbi pojasnil odločitev vodstva Astane, da Belokranjca kljub predhodni nameri niso vključili v ekipo za dirko po Italiji.

Prav v njegovem primeru se še kako kaže vsa razsežnost tritedenske dirke, ki je maja vedno eden od osrednjih športnih dogodkov v svetu. Ob tem bo to ena od najbolj slovensko obarvanih izvedb, sicer 96. po vrsti. Na Trgu plebiscita v Neaplju so se tako predstavili Slovenci Grega Bole (Vacansoleil), Robert Vrečer (Euskatel) in Luka Mezgec (Argos Shimano), ter soseda iz Hrvaške Robert Kišerlovski, prvi mož RadioShacka, in Kristijan Đurasek (Lampre), ki sta bila za odhod med velike profesionalce vzgojena v Adria Mobilu. Poleg Gorazda Štanglja je v karavani še nekaj slovenskega spremljevalnega osebja. Poleg tega rožnata karavana z 207 kolesarji (23 ekip) iz 31 držav 14. in 15. maja privijuga tudi na slovensko narodnostno območje na Police pod Montažem, v Rabelj, Trbiž...

Bole, Mezgec in Vrečer so novinci. Doslej je v vsej zgodovini na Giru vozilo le 18 Slovencev, ki so zbrali 51 startnih številk. Čeprav prvič vozijo tritedenski italijanski krog, le Bole pa je bil prej že na francoskem Touru in španski Vuelti, želijo opozoriti nase. Vsaka od 21 etap s skupno 3405 kilometri bo zanimiva, Slovenci pa tiho upajo, da bodo iz drugega plana zapeljali v ospredje.

»Težko sem dočakal to priložnost, a nisem nervozen in ne pod pritiskom,« je pred odhodom v mesto pice pripomnil 32-letni Robert Vrečer. Celjan bo v oranžni zasedbi baskovske ekipe eden od glavnih pomočnikov Samuela Sancheza, enega od zvezdnikov dirke. Po tej plati bo letošnji Giro še posebno zvezdniški. Poleg Kanadčana Ryderja Hesjedala (Garmin), ki je zadnji vgraviran v veličastni zmagovalni lovoriki »Neskončnost«, so na startu Brad Wiggins (Sky), zmagovalec lanskega Toura, zmagovalec predlanskega Toura Cadel Evans (BMC), predlanskega Gira Michele Scarponi (Lampre, Giro 2010), prvi favorit Nibali (Vuelta 2010), medtem ko je Ivan Basso (Cannondale) odpovedal nastop zaradi zdravstvenih težav. Vrečerju, slovenskemu prvaku v kronometru in prvemu hribolazcu, je šef Galdeano v Euskatelu posebej naročil, naj čim več vadi kronometer. Moštveni v nedeljo bo že naredil prvo selekcijo med favoriti.

Zanimivo, da se 96. izvedba letos začenja malce drugače, z današnjo sprintersko etapo (130 kilometrov). Prvi bo prestižno rožnato majico, ki jo je blagoslovil papež Frančišek, torej oblekel eden od hitrih mož, kot so Mark Cavendish (Omega), John Degenkolb (Argos), Matthew Goss (GreenEdge) in tudi Bole ali Mezgec. Slednji bo sprva le lokomotiva Degenkolbu v sprinterskem vlaku. »Degenkolb želi zmagati na eni od etap. Tam, kjer 'težji' sprinterji ne bodo prišli čez klanec v ospredju, pa bi nemara kakšno priložnost lahko dobil, da bom dirkal le zase. Več takšnih priložnosti bo v drugi polovici Gira. Vendar si ne delam utvar. Zame bi bila že ena uvrstitev med deseterico lep uspeh. Tri četrta mesta na dirki Po Romandiji so le lepa vzpodbuda in potrditev, da zmorem,« je s švicarsko popotnico odšel na italijanski jug 24-letni Kamničan Luka Mezgec, eden mlajših in manj izkušenih v karavani.

Grega Bole ne skriva, da je njegova želja etapna zmaga, ki ji je bil doslej najbližje Zoran Klemenčič 31. maja 2001, ko je ciljno črto prečkal kot drugi. In s kakšno popotnico začenja? »Forma? Ne vem. Vse bo pokazala šele konkurenca. Mislim, da sem dobro pripravljen. Treniral sem dobro, bival v višinskem šotoru, zato upam, da bom konkurenčen. V moštvu nimamo izrazitega vodje, z izjemo Venezuelca Rujana v skupnem seštevku. Katere etape so mi bolj pisane, pa sploh še nisem pogledal. Karte bom bral in načrte delal iz dneva v dan,« je povedal Grega Bole, kolesar iz Begunj na Gorenjskem, sicer prvi slovenski zmagovalec velike klasike.