»V mladih moramo zanetiti podjetniško žilico. Zato na izboru ne zahtevamo izdelanega poslovnega načrta, pač pa bo dovolj predstavitev poslovne ideje in njena dejanska uresničljivost na trgu,« je poudaril Matija Goljar, vodja Ustvarjalnica. »Zagovarjamo namreč praktičen pristop.« Srednješolci se lahko prijavijo do 20. junija, pred odhodom v ZDA, kjer bodo bivali v slovenski startup hiši, pa jih bodo strokovnjaki opremili še z osnovnimi podjetniškimi znanji in jih pripravili na pogovore s potencialnimi investitorji.

»V Sloveniji je drznosti in podjetnosti premalo. Tega v Silicijevi dolini ne manjka, zato želimo, da mladi doživijo to izjemno vzpodbudno okolje za ustvarjanje in da s to izkušnjo doma s še večjo motivacijo razvijajo svoje poslovne ideje,« pojasnjuje Tomaž Frelih iz Hekovnika.

Še do konca maja pa se lahko v izbor Mladi podjetnik prijavijo podjetnice in podjetniki, ki imajo svoje podjetje najmanj pol leta in ne več kot pet let, in ki želijo opozoriti na svojo inovativno in prodorno dejavnost. »Želimo, da je zmagovalec zgled drugim mladim podjetnikom,« poudarja Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik.

Novost izbora je, da se bo v začetku junija pet finalistov predstavilo pred komisijo, ki bo potem na temelju odgovorov, ki jih bo dobila, izbrala zmagovalca. Ta bo dobil za 10 tisoč evrov različnih svetovanj in storitev, za mentorja pa podjetnika, ki si ga bo sam izbral.

Mentorstvo je neprecenljiva opora mlademu podjetniku, saj se po ustanovitvi večina sooči z vrsto poslovnih izzivov, ki jih prej ni poznala. »Pri pridobivanju, na primer, gradbenega dovoljenja se zadnja leta za podjetnike ni prav nič izboljšalo. Prav tako je še premalo posluha pri financiranju projektov širšega družbenega pomena. Tudi prijavljanje na razpise še posebej malim podjetjem jemlje preveč časa,« je nanizal nekaj ključnih ovir Borštnik, ki sicer več podjetniških vsebin pogreša tako v osnovnošolskem kot srednješolskem izobraževanju. »Če mlade čim bolj usmerjaš v delo, kjer v timu ali samostojno iščejo rešitve, bodo tudi pozneje na svoji karierni ali podjetniški poti bolj uspešni. Mladi bodo slej ko prej prisiljeni v bolj podjetno delovanje, zato je prav, da se jih na to čim prej in čim bolje pripravi,« je prepričan Borštnik. Letos pričakuje, da bodo na izbor Mladi podjetnik prejeli okoli 100 prijav in da bo spet več prijavljenih podjetnic.

»Želimo si, da se prijavijo predvsem podjetja, ki že izkazujejo poslovni uspeh svoje podjetniške ideje na trgu in da iz poslovanja in pogovora s podjetnikom hkrati lahko razberemo tudi uspešno trajnostno rast. Po dosedanjih prijavah pa bodo sodelovali podjetniki z zelo različnih področij poslovanja.« Lani sta bila za podjetnika leta izbrana Gregor Koprivnik in Maja Švener, na prvem izboru pa Admir Latić.