Film Bombay Talkies je sestavljen iz štirih zgodb, ki so jih posneli vodilni indijski režiserji, poleg Akhtarjeve še Karan Johar, Anurag Kashyap in Dibakar Banerjee. Film bodo predvajali tudi na filmskem festivalu v Cannesu, kjer bo Indija predstavljena kot gostujoča država.

»Štiri zgodbe govorijo o strasti do filma in vsebujejo vse ključne elemente indijskega filma - dramo, glasbo, ples in zabavo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila koproducentka filma Ashi Dua.

Film na velika platna prihaja točno 100 let po premieri prvega indijskega igranega filma »Raja Harishchandra« v današnjem Mumbaiu. S filmom, ki temelji na zgodbi o krepostnem kralju iz indijskega epa Mahabharata, se je rodila ena najbolj produktivnih filmskih industrij na svetu. Lani so v Indiji posneli skoraj 1500 filmov.

Drugi film, ki gre danes v redno distribucijo, dokumentarec »Celluloid Man« (Mož iz celuloida), pa je nastal kot ustanovitelju indijskega filmskega arhiva P. K. Nairju. Film so doslej predvajali le na festivalih.

Kot še poroča AFP, so po zaslugi 80-letnega Nairja, ki je svoje življenje posvetil zaščiti starih filmov, ohranili devet od 1700 nemih filmov, posnetih v Indiji.

»Skoraj 70 odstotkov filmov, posnetih pred letom 1950, je izgubljenih. Med njimi je tudi nekaj draguljev, kot je prvi zvočni film,« je za AFP povedal Nair.