Celje. Zadnjih štirinajst delavcev, ki so še zaposleni v propadajočem celjskem podjetju Heledi's, je od prejšnjega tedna na čakanju, lastnik Edvard Flis in direktor podjetja Drius Miran Farčnik, ki je lani nekaj mesecev upravljal podjetje, pa se tik pred stečajem znova pogovarjata o morebitnem sodelovanju.

Delavci na čakanju

»Če se mi bo Flis javno opravičil za vse laži, ki jih je o meni razširjal v medijih, sem se zaradi delavcev pripravljen vrniti v Heledi's in ga rešiti pred stečajem,« zagotavlja Farčnik. Delavci, ki že dva meseca niso dobili plač, saj so računi podjetja blokirani, bi sami predlagali stečaj, če bi imeli denar za plačilo takse. Farčnikove obljube so v njih znova prebudile upanje, predsednik SKEI Celje Mirko Hirci pa je previden: »Nimam dovolj podatkov, da bi lahko sodil. Z Miranom Farčnikom sva dogovorjena, da se še ta teden srečava in da mi predstavi svoj poslovni načrt. Do takrat si ne upam ničesar reči.«

Ko so delavci prejšnji teden sami javno razkrili, v kako hudih poslovnih težavah je podjetje, je lastnik Edvard Flis vso krivdo zvalil na Mirana Farčnika. Dejal je, da je podjetje lani spomladi oddal v najem podjetju Drius iz Vranskega in da vse do konca leta sploh ni vedel, kako slabi so poslovni rezultati. »Plačali so mi samo 1500 evrov. Podjetje so popolnoma izčrpali. Ko sem videl, kaj so naredili, sem lani decembra za direktorico imenoval Tamaro Kokalj, ki pa ni mogla ničesar rešiti, saj so pregloboko zabredli. Podjetje ima kar 780.000 dolga,« je kritiziral lastnik in kljub temu, da je na roki nosil več tisoč evrov vreden prstan, zatrjeval, da nima niti toliko denarja, da bi vložil predlog za stečaj.

Lastnik je v podjetje hodil »žicat« za denar

»To je nesramna laž. Z dokumenti lahko dokažem, da si je vse skupaj izmislil. Mi smo dolg zmanjšali za 100.000 evrov in on je tisti, ki nam je dolžan. Firmo in njega bi morali kriminalisti prevetriti za deset let nazaj,« je ogorčeno pripovedoval Farčnik, ki s Flisem lani marca ni sklenil najemne pogodbe, temveč mandatno pogodbo. Z njo se je zavezal, da bo prevzel Heledi's, lastniku pa vsak mesec nakazoval 5000 evrov rente. »Po pregledu poslovodskih izkazov smo odkrili finančne težave. Flis je zagotavljal, da ima podjetje samo 175.000 evrov obveznosti do bank, mi pa smo odkrili, da ima v Banki Celje nekaj manj kot 500.000 evrov posojila in da slabih 100.000 evrov dolguje tudi dobaviteljem. Že na začetku nas je zavajal,« je razlagal Farčnik. Po njegovih besedah je podjetje naročalo surovine in izdelovalo izdelke, ki sta jih nato Edvard Flis in Rok Flis na trgu prodajala kot samostojna podjetnika. »In da sploh ne govorim o količinah denarja, ki je bil porabljen za zasebne zadeve, denimo za gradnjo zasebne hiše Flisove ljubice v Izlakah....« dodaja Farčnik in zagotavlja, da bo vse dokumente odnesel na policijo in vložil kazensko ovadbo.

Da je lastnik brez sramu izčrpaval podjetje tudi na račun delavcev, med drugim dokazuje tudi z računi za nakup kurilnega olja. »Za hišo v Izlakah je naročil olje, račun pa prinesel v Heledi's, vendar smo ga zavrnili. Ko je pritisnil mraz in so bili delavci na mrzlem, pa je zabrusil, naj delajo, pa jih ne bo zeblo.... Večkrat sem se vprašal, kam spravi toliko denarja. Oba s partnerico imata 2000 evrov pokojnine. Heledi's mu je plačeval obroke za avto in zavarovanje ter gorivo, vendar je vsaj dvakrat na teden hodil v podjetje in 'žical' za denar. Hotel je imeti še in še.«