Eno leto je trajal zmagovalni post telovadca Saša Bertonclja na konju z ročaji na tekmah svetovnega pokala v gimnastiki. Prekinil ga je na najlepši način. Na tekmi pred domačimi gledalci. V Ljubljani, kjer trenira, v Hali Tivoli, zgodovinski dvorani velikih tekmovanj in številnih uspehov slovenskega športa. Slovenski telovadci in telovadke so se minuli konec tedna uvrstili v devet finalov. Za drugo uvrstitev na zmagovalni oder je presenetljivo poskrbel mnogobojec Alen Dimic, potem ko je bil na bradlji tretji.

»Morda je minilo res dolgo časovno obdobje, odkar sem nazadnje zmagal na tekmi svetovnega pokala (marca lani v Osijeku, op. p.), toda vmes ni bilo veliko tekem. Ves čas sem vedel, da sem na dobri poti, da bo uspeh prišel prej ali slej. Veliko mi pomeni, da mi je takšen podvig uspel pred domačimi gledalci v Ljubljani. Še več pa morda dejstvo, da se na konju znova počutim domače. Že prejšnji konec tedna so bili na evropskem prvenstvu v Moskvi občutki pravi, v Ljubljani pa sem jih le nadgradil,« je pojasnjeval vedno zgovorni in dostopni Sašo Bertoncelj. Škofjeločan je dejal, da je od minule sezone naredil velik napredek v psihološki pripravi. Psihologa Mateja Tušaka je zamenjal s Tanjo Kajtna. »Tanja je bila moja profesorica na pedagoški fakulteti, njen način dela pa mi je izredno všeč. Gre za odlično medsebojno sodelovanje in zaupanje,« je pojasnil najboljši slovenski telovadec na konju z ročaji, ki je osmič v karieri zmagal na tekmi za svetovni pokal.

Bertoncelj, ki bo poleti praznoval 29. rojstni dan, je velik perfekcionist, zato iz njegovih ust praktično nikoli ni mogoče slišati, da bi bil s svojo izvedbo popolnoma zadovoljen. »Morda sem bil doslej le dvakrat ali trikrat v vsej svoji karieri zadovoljen s svojo izvedbo. Sestavo z izhodiščno oceno 16,5 sem izvajal na večini tekem svetovnega pokala. Verjamem, da bi bilo 95 odstotkov konjenikov navdušenih, če bi izvedli takšno sestavo, kot sem jo v finalu v Ljubljani. Sam pa vem, da sem naredil napako, ki me je stala treh desetink. Razveseljivo je seveda, da sem kljub temu zmagal. Do jesenskega svetovnega prvenstva me čaka veliko dela. Za zdaj imam znanje in bazo, da bi teoretično lahko izvajal tudi sestavo z izhodiščno oceno 16,9. Toda verjetnost napak bi bila precej večja. Če me vprašate zdaj, bom bržčas v Antwerpnu izvajal sestavo z izhodiščno oceno 16,7. Enkrat sem tako težavno sestavo že izvajal, in sicer lani na tekmi povabljencev v Zagrebu,« je zaključil Bertoncelj, finalist zadnjega svetovnega prvenstva v Tokiu in nosilec bronaste kolajne z EP 2010 v Birminghamu.

Če so dobre uvrstitve Bertonclja na tekmah svetovnega pokala pričakovane, pa niso tako pogosti Dimičevi uspehi. Telovadec Narodnega doma pa je včeraj v dvorani Tivoli navdušil, saj se je na bradlji celo povzpel na zmagovalni oder (prejel je oceno 14,8), na drogu pa je zasedel peto mesto (14,2). »Na papirju sem imel več možnosti za dobro uvrstitev na drogu, uspelo pa mi je na bradlji. Na tem orodju izvajam nekoliko lažjo sestavo, ki sem jo odtelovadil brez napak in sem zelo vesel. Po petih letih sem se na tekmi za svetovni pokal uvrstil na zmagovalne stopničke. Kolikokrat v karieri sem na tekmah naredil napake, čeprav sem se odlično počutil, včeraj pa je bila očitno moja nedelja. Prvič sem tudi na tekmi premagal Mitjo, a si ne delam utvar. Mitja je še vedno telovadec ena A, ki bo še blestel. Jaz bom vztrajal pri svoji mnogobojski poti, prek katere se želim uvrstiti na olimpijske igre v Rio de Janeiro,« se je veselil Alen Dimic.

Izmed slovenskih telovadcev je včeraj najbolj razočaral Mitja Petkovšek, ki se je v finale na bradlji, kjer je bil že dvakrat svetovni prvak, uvrstil s prvo oceno kvalifikacij (15,400). Ljubljančan je v finalu nastopil zadnji, imel pa je izjemno težko nalogo, saj je pred njim Vietnamec Pham Phuoc Hung prejel izjemno oceno 15,700. »Že ob skoku na bradljo sem slabo držal lestvini, kljub temu pa sem se odločil, da bom izvajal težjo sestavo. Do konca sem telovadil s polno paro, potem pa mi je pred seskokom znova zmanjkalo moči. Nisem razočaran. Zame je bil najpomembnejši dan v petek, ko sem samemu sebi dokazal, da še vedno lahko uspešno tekmujem,« je svoj nastop opisal Mitja Petkovšek in nadaljeval: »Če bi se želel na vsak način uvrstiti na zmagovalne stopničke, bi v finalu izvajal lažjo sestavo. Moja želja ni bila, da premagam Vietnamca, temveč da uspešno izvedem težjo sestavo. V spomladanskem delu sezone sem lahko zadovoljen, da sem si prigaral dobro izhodišče za trening za jesenske tekme. Naslednja tekma me čaka jeseni v Osijeku, kmalu pa bo že sledil nastop na svetovnem prvenstvu. Če se spomnim, kdaj me je nazadnje premagal slovenski telovadec? Ne, a sem za Alena zelo vesel. Ima dobro vajo, ki jo lahko še nadgradi ter pokaže, da ni zgolj dober mnogobojec, temveč je tudi konkurenčen najboljšim na orodjih.«

Teja Belak je kot Alen Dimic v Ljubljani nastopala v dveh finalih na posameznih orodjih, a je bila precej manj uspešna. Telovadka Zelene jame na preskoku ni potrdila četrtega mesta z nedavnega EP v Moskvi, saj je naredila napaki pri obeh skokih ter z oceno 13,112 zasedla osmo mesto (Tjaša Kysselef je bila z oceno 13,325 sedma). Belakova se je tudi na gredi zaradi napake uvrstila pri repu finalistk (z oceno 11,7 je bila osma). Najbližje uvrstitvi na zmagovalni oder je bil na parterju Rok Klavora, ki je bil z oceno 14,950 četrti. Klavora je bil po tekmi zaradi nepotrebnih dodatnih korakov razočaran, zamudil pa je izjemno priložnost, da bi na parterju vzel skalp zmagovalcu Grku Elefteriosu Kosmidisu (15,125), nekdanjemu svetovnemu in evropskemu prvaku na tem orodju. Olimpijka Saša Golob je bila včeraj na parterju šesta (12,55).