Polavderjeva je danes osvojila že svojo osmo kolajno na prvenstvih stare celine. Zlatu z Dunaja 2010 je dodala še eno najžlahtnejšega leska. Sicer je v Budimpešti v njeni kategoriji nastopilo le osem bork, a je manjši osip v letu po olimpijskih igrah pričakovan. Kljub temu je Polavderjeva v dvorani Laszla Pappa v madžarski prestolnici ugnala vse tekmice, ki so bile znova veliko težje od slovenske borke.

Prva je »padla« Nemka Jasmine Külbs, ki je klonila po štirih kaznih, enaka usoda je doletela Turkinjo Belkis Zehro Kayo v polfinalu. Za nameček je po štirih kaznih v finalu klonila še Francozinja Emilie Andeol. »Zelo sem vesela tega naslova prvakinje. Obnese se, če upoštevaš nasvete trenerja in program Marjana Fabjana se je znova izkazal za pravega. Tudi vodilni v svetovni in evropski judo zvezi, ki so pripravili nova pravila, ki mi naj ne bi bila pisana na kožo, so se ušteli. Zmagam lahko tudi pod temi pravili,« je po tekmi povedala Polavderjeva. Nova pravila prepovedujejo prijeme pod pasom, Polavderjeva pa se je tudi na nova pravila hitro navadila.

Ana Velenšek kljub srebru ni bila zadovoljna

V finalu je namreč naredila veliko napako in pravzaprav premagala samo sebe. Sprva je bila boljša od Nemke Claudie Malzahn, nato je v polfinalu, v podaljšani borbi, premagala še staro znanko, Francozinjo Audrey Tcheumeo, bronasto z OI v Londonu. Tudi v finalu je vodila s prednostjo ene juke, a je nato Francozinji Lucie Louette po napaki Velenškove uspel nov vazari za predčasno zmago.

»Naredila sem tako bedarijo, da ne morem verjeti. Šla sem v obrambo in nato v bistvu vrgla sama sebe. Neumnost, da ji ni para. Zelo sem razočarana, ker ko imaš enkrat takšno priložnost v finalu, sploh pa če vodiš, tega ne smeš zapraviti,« je takoj po izgubljeni finalni borbi v solzah dejala Velenškova, ki bo 15. maja dopolnila 22 let. Ko se je malo umirila in strnila misli, je vseeno uvidela, da je tudi srebro lep uspeh. »Poleg mladinske svetovne kolajne je ta srebrna medalja res korak naprej od lanskega brona, pa vseeno, takšne neumnosti si ne bi smela privoščiti.«

Že v polfinalu je dokazala, da je bila danes dobro pripravljena. Staro znanko Audrey Tcheumeo iz Francije je srečala na svetovnem pokalu letos na začetku leta v Sofiji. Tam je bila v finalu Francozinja boljša, tokrat ne. »Vedela sem, da sem dobro pripravljena. Nasprotnica mi je že 'umirala' na blazini od utrujenosti in takrat sem jo vrgla za zmago. Ko si enkrat v finalu, pa so apetiti seveda zelo veliki,« je še povedala judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini.

Vidno razočaran je bil Matjaž Ceraj

Celjski orjak po še tretjem petem mestu na evropskih prvenstvih ni mogel skriti solza. Estonca Juhana Mettisa je v prvi borbi premagal z iponom, predčasno je v četrtfinalu padel še Litovec Marius Paskevicius. Ustavilo pa se je prvič že v polfinalu. Gruzijec Adam Okruašvili je bil premočan, vazari dve minuti pred koncem je znal zadržati za uvrstitev v finale. Ceraj je v borbi za bron dobil Madžara Barno Bora. Slednji je imel bučno podporo domačega občinstva, končni prijem je za Ceraja pomenil novo peto mesto po Beogradu 2007 in Čeljabinsku 2012.

»Razočaran sem, nimam česa reči. Motiv je sicer še velik, a že tretjič sem peti. Trenutno so moja čustva premočna,« je bil kratek Ceraj.

V nedeljo bodo v Budimpešti na sporedu še ekipne borbe, kjer bosta nastopili tudi slovenski reprezentanci. Žreb je slovenskim judoistkam namenil Ukrajinke, judoistom pa Beloruse.