Po uspešnem dopoldanskem delu današnjih kvalifikacij so se slovenski telovadci dobro odrezali tudi popoldan. Petkovšku je prvič to sezono na bradlji uspela sestava po željah, tako da se je s prvo oceno kvalifikacij 15,400 gladko uvrstil v nedeljski finale.

"Presrečen sem, da mi je vsaj na zadnji tekmi tega dela sezone uspela moja lažja vaja. Kam smo prišli, da je moja lažja stara vaja zame počasi postala težka? No, po današnjem nastopu verjamem, da mi je ta sestava postala težka zgolj zato, ker se v spomladanskem delu sezone nisem zmogel ustrezno pripraviti. Nekoliko sem že sumil, da gre za leta, a zdaj vidim, da leta niso težava. Ob mesecu dodatnega treninga bi spet lahko prišel do takšne forme, da bi kar 'letel' po bradlji," je bil po dobrem nastopu prepričan 36-letni Ljubljančan.

Zdaj sproščeno pričakuje nedeljski finale. "Današnji dober nastop me je pomiril, tako da grem lahko v nedeljski finale popolnoma sproščeno in neobremenjeno. Ne zahtevam nobene kolajne, niti je ne potrebujem, saj jih imam dovolj. Morda se bom celo odločil za težjo sestavo, saj je konkurenca tu tako močna, da bom z lažjo težko prišel do kolajne, kaj šele zlate. Bomo videli," je pred finalom napovedal Petkovšek in še enkrat poudaril, da je zelo zadovoljen: "Vesel sem, ker vidim, da za mojo slabo formo niso kriva leta. Kolajne se sicer ne bi branil, a edina pomembna stvar zame danes je bila, da sam sebi pokažem, da nisem še prestar za gimnastiko."

V finalu bradlje bo nastopil tudi Dimic, ki je za nastop prejel sedmo oceno (14,550), uspešen pa je bil tudi v kvalifikacijah droga, kjer si je finale pritelovadil s petim dosežkom kvalifikacij (14,250). "Popoldanski del kvalifikacij je bil zame odličen, saj sem osvojil dva finala. Vesel sem, da sem obe vaji dobro naredil, dopoldan na konju pa so se mi malo preveč tresle roke. To je šele moja druga velika tekma letos in zadovoljen sem, da se mi je vse dobro izšlo," je po nastopu povedal Dimic. Tako kot Dimic bo v dveh finalih nastopila tudi Belakova, ki je po uspešnem dopoldanskem nastopu na preskoku popoldan dobro opravila vajo na gredi in se kot osma (12,700) uvrstila v finale.

Popoldan si je poleg Belakove na gredi finalni nastop na svojem paradnem orodju parterju izborila tudi Golobova, ki je za prikazano prejela okroglih 13 točk, kar je bil četrti dosežek kvalifikacij. "Z nastopom na parterju sem zadovoljna, saj so bile akrobatike čiste glede doskokov, pri skokih pa imam še nekaj rezerve. Želela sem si pokazati, da je bil spodrsljaj na evropskem prvenstvu le naključje in da res znam parter narediti tako kot minulo sezono, ko sem dosegala odlične rezultate. Vesela sem, da mi je uspelo, za nedeljo pa upam, da se bo kje dalo izbrskati še kakšno dodatno desetinko točke," je po nastopu povedala Golobova.

V sobotnih finalih z začetkom ob 14. uri se bodo za kolajne borili Sašo Bertoncelj na konju z ročaji, Rok Klavora na parterju ter Teja Belak in Tjaša Kysselef na preskoku, v nedeljo, ko bo pod Rožnikom Aljažev dan, pa ga bodo z dobrimi nastopi skušali popestriti finalisti Mitja Petkovšek na bradlji, Alen Dimic na bradlji in drogu, Teja Belak na gredi ter Saša Golob na parterju.