Specialistka splošne medicine Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., tovrstnim analizam ni pretirano naklonjena. V njih ne vidi prave vrednosti, dodatno pa je rezultate in priporočila, ki jih je opazila v analizi enega od ponudnikov, ocenila kot »že vsem znane«. Kot nič novega namreč navaja nasvete kot so pol ure gibanja dnevno, izogibanje alkoholu in cigaretam, zmanjšan vnos sladkorja in ogljikovih hidratov, ki jih posamezniku priporoča vsak osebni zdravnik.

Po njenem mnenju se s storitvami, kot so analize DNK, spodbuja potrošništvo v zdravstvu. »Večja vrednost takšnih analiz je v poznavanju posameznikovih predispozicij, kako bo reagiral na kakšno zdravilo za zmanjševanje holesterola, ob srčnem napadu ali pri visokem krvnem pritisku,« je poudarila.

ZPS potrošnikom svetuje, da rezultati analize DNK niso namenjeni diagnozi ali zdravljenju bolezni, temveč ugotovitvi, h kateri bolezni je posameznik nagnjen. Ker je na trgu več ponudnikov, naj bo potrošnik pozoren, kaj vsak od njih ponuja in po kakšni ceni, zagotovo pa se je pred takšnim korakom pametno posvetovati tudi s svojim osebnim zdravnikom. Po prejemu rezultatov pa jih je dobro preučiti z nutricionistom, še svetujejo na ZPS.