Veliko pozitivnosti je mogoče v zadnjih dveh tednih občutiti v slovenski gimnastiki. Če so v preteklosti večkrat temu botrovali uspehi, je tokrat glavni »krivec« Aljaž Pegan, ki zaključuje tekmovalno pot. Da bo njegov zaključek nepozaben, si prizadeva Gimnastična zveza Slovenije, ki šampionu posveča razstave, dneve, poimenovane po njem, Aljaža Pegana pa se bo po tekmovalni plati spominjala vse do 2. junija, ko bo telovadec Trnovega zadnjič prijel za drog.

Zaradi Aljaža Pegana je imela napoved svetovnega pokala v gimnastiki, ki bo od danes do nedelje potekal v mali dvorani Tivoli (včeraj je bil uradni trening), stransko vlogo. Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj v Mestni hiši odprl razstavo Aljaža Pegana, na kateri je mogoče videti vse njegove osvojene kolajne z velikih tekmovanj evropskega in svetovnega prvaka na drogu. Odprtja razstave so se udeležili najbližji Peganovi spremljevalci ter drugi slovenski telovadci in telovadke, ki se bodo v Ljubljani borili za točke svetovnega pokala.

Na šestih moških in štirih ženskih gimnastičnih orodjih bo danes v kvalifikacijah nastopilo devet slovenskih telovadcev in telovadk. To bodo Saša Golob, Teja Belak, Carmen Horvat, Tjaša Kysselef, Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic in Gregor Saksida. Medtem ko so telovadke zapolnile domačo kvoto, je telovadci niso, saj imajo možnost, da bi v Ljubljani nastopila šesterica. »Imamo nekaj težav mlajših s poškodbami in boleznijo. Nismo želeli na silo zapolniti kvote, temveč bodo tekmovali telovadci, ki imajo tudi možnost za vidne uvrstitve,« je pojasnil trener Edvard Kolar, ki je na kratko še pokomentiral spodrsljaj Mitje Petkovška na evropskem prvenstvu v Moskvi. »Kot smo se v preteklosti veselili zmag, se navajamo doživljati poraze, ki so sestavni del športa. Z Mitjem imava jasno začrtan cilj, ki se imenuje olimpijske igre Rio de Janeiro, vse tekme pa so etape na poti do cilja.«

Mitja Petkovšek je bil navdušen nad videnem v Moskvi, kaj so na bradlji pokazali njegovi največji tekmeci. »Deset let sem se čudil in čakal, kdaj bodo telovadci na bradlji pokazali sestave, kot so jih v Moskvi. Prihaja mladi val, ki je navit kot stroj. Veselim se izzivov,« je dejal Mitja Petkovšek in dodal, da bo imel v Ljubljani na bradlji močno konkurenco z vsega sveta.

»Junakinja Moskve Teja Belak je na evropskem prvenstvu pokurila veliko moči in motivacije, tako da bo tekmovala s skrajnimi močmi. Veseli nas, da se je reprezentanci po enem letu odsotnosti zaradi poškodbe pridružila Tjaša Kysselef, ki bo tekmovala na preskoku. Ker imamo možnost tekmovati tudi zunaj konkurence, se bo na parterju predstavila Kaja Mlač,« je pojasnil ženski selektor gimnastične reprezentance Andrej Mavrič.

Janković in prvi mož BTC Jože Mermal, ki je velik podpornik in ljubitelj gimnastike, sta včeraj spregovorila tudi o gimnastičnem centru Cerar, Pegan, Petkovšek. Projekt, ki je zorel vrsto let, bo, kot kaže, dočakal vsaj to, da bo eden od članov trojice, po katerem se bo imenoval, dočakal odprtje kot aktivni telovadec. Novi center je za razvoj slovenske gimnastike nujen. Še posebno zato, ker so se nekatera orodja tako pri moških kot ženskah spremenila, slovenski telovadci pa še vedno nimajo možnosti vaditi na njih.

Spored svetovnega pokala v gimnastiki, danes: od 10. do 13. ure kvalifikacije, od 17. do 20. ure kvalifikacije, jutri: finali na posameznih orodjih (moški: parter, konj z ročaji, krogi, ženske: preskok, gred), nedelja: finali na posameznih orodjih (moški: preskok, bradlja, drog, ženske: bradlja, parter).