Na Pogačarjevem trgu na ljubljanski tržnici se bo od 17. maja do oktobra vsak petek dogajala Odprta kuhna, kulinarični dogodek, na katerem bo sodelovalo 50 restavracij in posameznih kuharskih mojstrov iz vseh slovenskih regij in iz tujine. Na kulinarični tržnici oziroma v restavraciji na prostem bodo po besedah kreativnega direktorja projekta Liorja Kochavyja ponudili najboljše, kar ta hip ponuja Slovenija.

»Pri ustvarjanju projekta smo imeli dva cilja: prvi je, da bodo različne vonjave in pestrost okusov lahko okušali prebivalci Ljubljane in tuji turisti, ki bodo obiskali prestolnico v teh mesecih, drugi pa, da restavracijam, gostincem in posameznikom omogočimo, da pridejo v središče Ljubljane in predstavijo svojo edinstvenost,« je povedal Kochavy. Dodal je, da so pri izboru 50 gostincev odločale kvaliteta, kreativnost in različnost, hkrati pa je poudaril, da drugim ne zapirajo vrat in da so dobrodošli tudi novi partnerji, ki izpolnjujejo omenjene kriterije in želijo biti del projekta.

Organizatorji zagotavljajo, da bo izbira jedi res pestra in raznolika in da v nobenem primeru ne bo šlo za parado pleskavic, čevapčičev in klobas. »Imamo predstavnike vseh slovenskih regij, ki bodo ponujali tipično hrano svojega okoliša oziroma svoje gostilne. Na primer Gostilna Krištof, ki je znana po kranjski klobasi, bo predstavila to tipično slovensko jed, ampak oni bodo tudi edini tovrstni ponudniki. Prav tako bo samo gospod iz srbskega Leskovca, ki bo predstavil tipičen tamkajšnji žar. Sicer pa bo mogoče okušati tudi japonsko, turško, egipčansko, libanonsko in druge svetovne kuhinje. Bistvo je, da bodo lahko obiskovalci vse te različne okuse doživljali na enem mestu,« je poudarila vodja projekta Odprta kuhna Alma Mujezinovič in dodala, da bodo tisti ponudniki, katerih kuhinja temelji na sezonskih surovinah, tudi temu primerno spreminjali svojo ponudbo.

Večino hrane naj bi gostinci pripravili v živo na tržnici, tako da si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi način priprave posameznih specialitet. Po zagotovilih organizatorjev bodo cene primerne za vsak žep, čeprav jih bodo gostinci postavljali po lastni presoji – glede na logistične stroške in sestavine, ki jih uporabljajo. Poleg hrane bodo lahko obiskovalci kupili tudi različne domače izdelke. Odprta kuhna bo odprta vsak petek od 8. do 19. ure, če le vreme ne bo preveč muhasto. val