Izjemno veliko pozitivnosti je bilo včeraj v Krškem moč slišati iz ust najboljšega slovenskega atleta Primoža Kozmusa kot tudi njegove najožje ekipe. Ta bo v tej sezoni najmanjša do zdaj, saj bo sodeloval le s Primožem Četrtičem, ki ima v njegovi ekipi več vlog, 24 ur na dan pa mu bo petek in svetek na voljo tudi fizioterapevtski velemojster Khalid Nasif. Vse misli Brežičana bodo usmerjene na svetovno prvenstvo v Moskvi, kjer bo 10. avgusta tekmoval v kvalifikacijah meta kladiva, dva dneva kasneje pa bržčas tudi v velikem finalu.

Primož Kozmus, ki ga je v ozadju spremljala tudi žena Maja (junija bo družina postala štiričlanska, hčerka Marija Rosa bo dobila bratca), je navzven deloval zelo optimistično. Glavni ključ do tega se skriva v dejstvu, da je od 1. aprila do danes opravil prvo tretjino zastavljenih priprav na novo sezono, na katere se je telo dobro odzvalo. Sicer pravi, da ga do tekem čaka še težko obdobje, a je pripravljen na izziv. Njegova pripravljalna baza je ostala Medulin, kjer bo preživel največ časa tudi v naslednjem mesecu.

»Prvi meseci poolimpijske sezone so minili v sproščenem vzdušju. Telo je bilo treba po vseh naporih rahlo spočiti, s Primožem Četrtičem pa sva delala predvsem na splošni moči. Tehnični del sem zavestno zanemaril, se mu bom pa toliko bolj posvetil v pripravah na svetovno prvenstvo. Trenutno kladivo leti okoli 75 m, kar me zadovoljuje. Ta čas se najbolj posvečam treningu specialne moči, zato na treningih mečem predvsem težje orodje. Tekmovalnemu kladivu se bom posvetil v pripravah na Moskvo. To pa seveda ne pomeni, da ne bi smel biti že na prvih tekmah dobro pripravljen,« je pojasnjeval Primož Kozmus.

»Moj največji cilj sezone je osvojitev kolajne na svetovnem prvenstvu. Trudil se bom, da bo čim žlahtnejša, trenutno pa še ne vem, kako so kaj pripravljeni tekmeci. V minuli sezoni so rezultati v metu kladiva malce padli. Verjetno zato, ker je bilo v preteklosti v tej disciplini precej dopinških afer, drugo dejstvo pa se skriva v tem, da se mednarodna atletska organizacija do meta kladiva še naprej obnaša mačehovsko, saj ga ne uvršča v program diamantne lige. Kljub temu pričakujem, da bo mladi val prej ali slej udaril na površje,« je nadaljeval olimpijski podprvak iz Londona, ki bo avgusta v Moskvi lovil že svojo četrto kolajno na svetovnih prvenstvih. Trenutno ima v zbirki komplet vseh treh barv. »Če bi primerjal letošnjo sezono z lansko, sem lani ob tem času kladivo metal dlje. Toda v nadaljevanju sezone so nastale težave, ki sem jih rešil tik pred zdajci. Zdaj delamo na tem, da do njih ne bi prišlo. Res je, kot ste omenili, da je ekipa vsako sezono manjša. A ta se ustvarja sproti. Trenutno sem sam svoj trener, saj sem prepričan, da imam v metu kladiva toliko znanja, da mi v Sloveniji nihče z izjemo Vladimirja Keva ne bi mogel pomagati na poti do ciljev. Z Rokom Deržaničem, ki sem ga predstavil kot člana ekipe ob koncu lanske sezone, pa smo imeli drugačne poglede, zato smo prekinili sodelovanje,« je še pojasnil Kozmus.

Slovenski metalec je predstavil tudi načrt mitingov v prihajajoči sezoni. Prvič bo tekmoval 25. maja v Slovenski Bistrici, sledil bo nastop v Velenju ter atletskem pokalu v Novi Gorici. Konec junija ga čaka prvi vrhunec sezone na evropskem ekipnem prvenstvu v Kaunasu, sledili pa bodo trije nastopi na mednarodnih izzivih v Ostravi, Budimpešti in Madridu. Po njih se bo posvetil le pripravam na svetovno prvenstvo (konec julija bo prišel le na državno prvenstvo), ne ve pa še natančne lokacije priprav. Po svetovnem prvenstvu naj bi v zadnjem delu sezone tekmoval še v Dubnici in Rietiju.

Optimistično zre v sezono tudi Kozmusova desna roka Primož Četrtič: »Če bi šlo tako naprej kot prva tretjina priprav v Medulinu, bi bilo super. Da le ne bi bilo poškodb. Primož napreduje iz dneva v dan. Vzdušje v Medulinu je umirjeno, Primož pa trenira še z nekaterimi drugimi slovenskimi atleti. Osnovna Primoževa moč je na visoki ravni, razveseljivo pa je, da tudi meti niso kratki.«

Khalid Nasif nam je uvodoma povedal, da s Primožem Kozmusom sodeluje že 14 let. »S Primožem ogromno časa posvečava preventivi pred poškodbami. Primož izvaja veliko stabilizacijskih vaj. Res je sicer, da se je Primoževo telo v vseh letih, ko sodelujeva, spremenilo, a lahko rečem, da le na bolje. Zanj drži, da starejši ko je, boljši je. Lahko rečem, da je pravi užitek sodelovati s takšnim človekom, kot je Primož Kozmus, zato sem mu z veseljem na voljo vsako minuto na poti do uresničitve njegovih ciljev,« je pojasnil priznani fizioterapevt.