Kot je povedala Romana Kavčič iz organizacije Nevidni delavci sveta, se je peterica preselila k novemu delodajalcu, Beganović pa je razočaran in ponižan odšel domov v Cazin. Delavci so se morali iz apartmajev izseliti do 9. ure. Tako je namreč odločilo višje sodišče. V njih so ves čas bivali brezplačno, kar je Hypo Leasing stalo okoli 30.000 evrov.

Pred časom nam je Husein Beganović povedal, so nekdanji Gratimovi delavci v Sežani vztrajali zato, da bi jim Ibrićič izplačal dolg. Od septembra 2010 namreč niso dobili plač, niti dodatkov in regresa. Od slovenske države je Beganović pričakoval, da bo naredila konec novodobnemu suženjskemu delu. Ibrićič je po uvedbi stečaja za Gratim v Kopru ustanovil novo podjetje Mongrad in vabil delavce na delo v Avstrijo. Mnogi so se po treh mesecih vrnili v Slovenijo, saj so tam delali za borih 100 evrov mesečne plače. V stečajnem postopku je 39 nekdanjih zaposlenih prijavilo za več kot 200.000 evrov terjatev.

Pred časom so delavci, ki so prebivali v apartmaju Hypo Leasinga, prosili za pomoč tudi sežanski center za socialno delo in občino Sežana, da bi jim namenila drugo stanovanje, vendar do rešitve ni prišlo. Napovedovali so tudi taborjenje pred sežansko občino, vendar so od te namere odstopili. Z odhodom iz Slovenije bodo najverjetneje izgubili vse, kar jim dolguje nekdanji delodajalec. jal