Ako se zadeve ne bodo zasukale v smer modne primerjave kratkosti krila prve premierke z dolžino mandata – da, tudi ta modna opazka je prišla iz vrst stranke, ki je edini garant normalnosti – bo izplačilo teh grehov padlo na sedanjo vlado. Tudi prvi posvet na temo praskanja dna hranilnika se je po podatkih virov, ki so sicer bliže predsedniku države kot vlade, že zgodil. Iz tresljajev, ki so valovili vodo v akvariju Princeske I., je ta modra glava razbrala in nam posredovala magnetogram sestanka/posveta.

»260 jeb... milijonov!« je vzrojila prva dama ministrskega zbora (pri čemer je po poročanju vira Princesa I. od sramu zlato za trenutek zamenjala za rdečo in se skrila nekam med zelenjavo na dnu domovanja). »Vsak dan se najde kdo, ki bi samo denar. Denar, denar, denar..., pa kje naj vzamemo toliko? Eto, 'lih zdaj sem zračunala...« vznemirjeno nadaljuje prva ministrica in tapka po svojem tabličniku, »da bo treba prišparati 1,2 milijarde evrov, če hočemo uveljaviti fiskalno pravilo. To pa pomeni za skoraj tretjino zmanjšati plače javnim uslužbencem ali jih tretjino zmetati na cesto... A me sploh poslušaš, Gregor?« je vzrojila prva med enakimi. Ministru Virantu je izginila vsa barva z obraza. »Poslušam Alenka, poslušam,« »Ne ti meni Alenka. Gospa predsednica, prosim lepo. Sicer pa kaj se jaz sekiram, cela kolobocija je tako nastala zaradi tvoje reforme plačnega sistema, potem pa si Janši še štango držal, ko ste rezali regres in penzije, zdaj se mi pa režiš tule čez mizo. Kar sam počisti svinjarijo za seboj,« se je na osebni nivo spustila Bratuškova.

Minister Virant je bil ob splošni osuplosti pripravljen na osebno atako. »Ale... pardon, gospa premierka,« se je hitro popravil hitro učeči se minister in pogled usmeril proti premierki, ki si je še vedno jezna z desno roko umikala pramen las s čela. »Zadeva je preprosta,« se je odkašljal Virant, na mizo vrgel 167 strani dolgo tretjo prilogo proračuna z načrtom razvojnih programov in začel listati. »11 milijonov vzamemo iz programa za varstvo ustavnosti, nadzor pravne države in človekovih pravic. Če mi rečemo, da smo pravna država, ki spoštuje človekove pravice, se nam mora verjeti na besedo.« Minister Pličanič je ostal brez sape. Prvi klic na 112. »11,5 milijona vzamemo multilaterali. Promocije Slovenije ne potrebujemo, saj so po vašem intervjuju za CNN zagotovo vsi slišali za nas,« je pogledal Virant proti šefici, medtem ko so na drugi stani mize dajali umetno dihanje ministru Erjavcu. »Iz istega razloga lahko odščipnemo še 5,7 milijona za komuniciranje s tujo in domačo javnostjo. In smo pri 27 milijonih in kakšnem tisočaku čez,« je zadovoljno zaprl prilogo minister Virant.

Bratuškova, vajena premikanja številk iz enega stolpca v drugega, je na hitro pregledala, ali podatki držijo, in zadovoljno prikimala. »Matematika je res tako fletna stvar,« si je mislila, medtem pa so tresljaji v akvariju, kjer je Princeska I. kovala maščevanje za svojega lastnika, ki se ja ta dan družil s človeškimi ribicami, povsem zamrli.