Tek je druženje netekmovalnega značaja. Namen srečanja je, da se bosonožci in simpatizerji zberejo na enem mestu ter se spoznajo, da izmenjajo izkušnje in skupaj odtečejo nekaj kilometrov. Štartnine ni. Meritev časa ne bo. Štart teka bo pred olimpijskim bazenom v Kranju, pred trgovino ŠC Maratonc, ob 11. uri. Teče se bos, v minimalistični obutvi, lahko pa tudi klasično obut, zato vabljeni vsi tekači, ki jih tematika zanima. Razdalje teka so 2,5, 5, 7,5 in 10 kilometrov, po poteh okoli Športnega centra v Kranju. »Letos bomo spet dobrodelni: vsi obiskovalci so vabljeni, da s seboj prinesejo rabljene, še uporabne čevlje. Te bomo podarili humanitarnim organizacijam, kot sta Rdeči križ in Karitas,« je povedal Marko Roblek.

Poleg teka bodo organizirali tudi izobraževalne delavnice o bosem teku, testiranje minimalistične obutve, bosi tek za najmlajše in srečelov. 3. Slovenski bosi tek bodo organizirali tudi v čast mednarodnega dne bosega teka (IBRD – International Barefoot Running Day). Ta dan se bodo bosonogi tekači po vsem svetu zbirali na podobnih tekaških dogodkih. Mednarodni dan bosega teka je namenjen popularizaciji naravnega, zdravega in sproščenega tekaškega sloga.

»V letih 2011 in 2012 smo med vsemi prireditvami na svetu (več kot 60 držav!) na ta dan ravno v Sloveniji beležili največjo udeležbo. Svetovni rekord želimo postaviti tudi letos, saj pričakujemo več kot 200 tekačev,« se rekordne udeležbe nadeja sogovornik. kea