»Živimo v času, ko za knjige ne najdemo več niti časa niti denarja. In če ga najdemo, ga najdemo bistveno manj kot pred leti, čeprav nam je knjiga prav danes najbolj potrebna.« S temi malce otožnimi mislimi je pisatelj in svetovni popotnik Evald Flisar včeraj odprl ljubljanski del te vsedržavne prireditve, ki jo je pred 18 leti (sicer v precej drugačnih, še »nedigitalnih« in »manj kriznih« časih) zasnoval z željo po širjenju bralne kulture in spodbujanju nakupovanja knjig. Letos bodo knjižni dnevi potekali v sedmih mestih po Sloveniji. Poleg Ljubljane, Maribora, Kopra, Celja in Novega mesta bodo vse do petka naseljevali še mestni središči v Ormožu in Lenartu. Priložnosti za prisostvovanje na domiselnih dogodkih in spoznavanje zanimivih avtorjev, navsezadnje pa za nakup kakšne knjige, bo tako več kot dovolj.

Sodeč po ponudbi na Kongresnem trgu so se nekateri založniki znova odločili, da bodo knjige približevali (predvsem) z obilnimi popusti, ki ponekod segajo vse do 70 odstotkov in več. Izbrane knjige si je tako mogoče »prisvojiti« že za bagatelni znesek nekaj evrov. Drugi založniki se ne bodo v tolikšni meri oprli na mikavno znižane (in morda že ponižane?) cene, temveč na druge čare, s katerimi knjiga zapeljuje bralce. Že od nekdaj je njena moč v vednosti, ki jo prinaša, vednost pa se napaja iz »večne zvedavosti in vedoželjnost človeštva«, če si sposodimo besede kulturnega ministra dr. Uroša Grilca, s katerimi je včeraj nagovoril zbrane knjigoljubce in knjigokupce.

Danes tudi svetovni dan knjige

Ob odprtju Slovenskih dnevov knjige so razglasili tudi nagrajenca natečaja revije Sodobnost in Društva slovenskih pisateljev za najboljšo kratko zgodbo in esej. Nagrado za najboljši esej je prejel Jiři Bezlaj za Zamolkli obrat sveta. V eseju avtor spretno prevprašuje razvoj različnih umetnostnih slogov, ki jih povezuje s spremembami človekovega zaznavnega aparata. Nagrado za najboljšo kratko zgodbo je prejela Špela Vintar za Pro et contra. Avtorica v njej ponuja »s fotografsko natančnostjo zabeležene trenutke zdajšnjosti: odbleske vstajniške energije in hkrati niz povezanih intimnih portretov nekega življenja, dvojine, ki se ukvarja s svojimi velikimi odločitvami. Ostra zgodba, ki nezastrto govori o tistem, kar največkrat ni izrečeno naglas,« je svojo odločitev utemeljila žirija.

Pod okriljem Unesca bodo danes po vsem svetu obeležili tudi svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Današnji dan je obenem dan, ko prestol zasede nova svetovna prestolnica knjige. Lani je bil to armenski Erevan, v letu 2013 bo Bangkok (Ljubljana je to prestižno titulo »utelešala« med letoma 2010 in 2011). V Mariboru in Ljubljani bodo ta dan proslavili z literarnima maratonoma. ut