Marquez, ki se je v razred motoGP preselil iz nižjega moto2, je tako že na svoji drugi dirki v najmočnejši konkurenci dosegel prvo zmago. Na uvodni dirki v Katarju je bil tretji.

Napovedi, da bo zelo nadarjeni in hitri španski mladenič kmalu mešal štrene povsem pri vrhu, so se že uresničile. Le dve dirki je potreboval, da je stopil tudi na najvišjo stopničko, obenem pa z 20 leti postal tudi najmlajši zmagovalec dirke v prestižni kategoriji za svetovno prvenstvo. Lanski prvak razreda moto2 je tako že napovedal resno kandidaturo tudi v boju za letošnji naslov, nenazadnje pa je odlično formo in osredotočenost potrdil že s sobotnim "pole positionom" na dirkališču v Austinu. Tudi to je bil rekord po starosti, saj si še nihče pred njim ni pri teh letih privozil najboljšega izhodišča v motoGP.

Vseeno se je start bolje posrečil Pedrosi, odlično je začel Stefan Bradl, ki pa so ga kmalu prehiteli Marquez, Lorenzo in Cal Crutchlow. Lorenzo ni imel pravih možnosti v boju za zmago, zato pa sta se Hondina dirkača zamenjala v vodstvu v 13. krogu. Takrat je mlajši Marquez švignil mimo izkušenejšega rojaka, Pedrosa pa je za njegovim hrbtom potrpežljivo čakal na morebitno priložnost za maščevanje. A po napaki tri kroge pred koncem, ko je njegov motocikel rahlo zdrsnil v zavoju, ni več mogel ogroziti prvega mesta moštvenega kolega.

"Če sem pošten, nisem pričakoval današnje zmage. Že tretje mesto v Katarju je bilo zame super dosežek, tole pa je seveda še veliko bolje. Imel sem nekaj težav z motorjem, ki se na treningih niso pojavljale, vseeno pa sem lahko vseskozi napadal in pritiskal. Vesel sem, da se je dobro izteklo, seveda pa ne bi šlo tako dobro brez podpore mojega moštva," je o prvencu na najvišji stopnički dejal Marquez.

V skupnem seštevku SP sta zdaj skupaj na prvem mestu Marquez in Lorenzo s po 41 točkami, Pedrosa na tretjem mestu jih ima 33.

"Vedel sem, da bom težko prišel prav na vrh. Ovirala me je tudi bolečina v roki, a sem bil vseeno dolgo časa povsem zraven, napaka tri kroge pred koncem pa je pomenila, da nisem imel več možnosti. Čestitke Marcu za prvo zmago," je dirko analiziral drugi Pedrosa, svetovni prvak Lorenzo pa je bil po zmagi v katarju tokrat zadovoljen tudi s tretjo stopničko: "Za nami je naporen konec tedna in pravzaprav nismo pričakovali, da lahko pridem na stopničke po vseh težavah. Vsekakor pa se je Marc zelo izkazal, tudi Dani je dobro odpeljal."

Za najhitrejšimi tremi Španci je bil v cilju četrti Crutchlow, zaostal je šest sekund, nato pa so bili zaostanki dirkačev že večji. Med deseterico pa so končali še Stefan Bradl, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Alvaro Bautista, Nicky Hayden in Andrea Iannone.

V najšibkejšem razredu moto3 so morali dirko prekiniti po 12 krogih, ker je Nizozemec Jasper Iwema padel in obležal na stezi. Odpeljali so ga na pregled v bolnišnico, po prvih podatkih iz njegovega moštva pa se ni huje poškodoval, tudi kosti in glava so ostali celi. V nadaljevanju je v petih krogih najbolje odpeljal Španec Alex Rins, drugi je bil njegov rojak Maverick Vinales, španski uspeh pa je dopolnil Luis Salom na tretjem mestu.

Tudi v razredu moto2 so bili v ospredju Španci. Le Finec Mika Kallio je preprečil popolno špansko slavje, saj je bil edini od devetih dirkačev na stopničkah, ki ni bil iz Španije. Zmagal je Nicolas Terol pred Estevom Rabatom.

Sezona se bo nadaljevala s prvo evropsko preizkušnjo 5. maja v španskem Jerezu.