"Najprej želimo utrditi blagovno znamko"

Eden od pobudnikov zamisli o slovenski vodki s priokusom ajde podjetnik Emil Gaspari je povedal, da je v ZDA že prva polovica od uvodnega naročila 25.000 steklenic. "Prva količina je narejena. Proizvodnja bo tekla naprej, kot bo zahteval trg. Smo velika skupina in ne bo problema za širitev proizvodnje," pa je zagotovil izvršni direktor Fructala Bojan Radun.

"Najprej želimo utrditi blagovno znamko. Do konca leta bomo vodko začeli prodajati tudi v Sloveniji in še v šestih ali sedmih zveznih državah ZDA. V prihodnjih letih mislim, da bomo vsepovsod po ZDA," je zagotovil idejni oče projekta, kuharski mojster in lastnik več prestižnih restavracij Peter X. Kelly.

Cena med 35 in 50 dolarji za steklenico

Maloprodajna cena vodke še ni natančno določena, vendar pa partnerji neuradno pravijo, da se bo v ZDA gibala nekje od 35 do 50 dolarjev za steklenico.

V Oceani so za udeležence sprejema pripravili dva koktajla z novo vodko, ki sta poimenovana po dveh glavnih partnerjih Petra X. Kellyja. To sta slavni baletnik Mihajl Barišnikov in filmski igralec Bill Murray. "Prvi je iz breskve in črne maline in nosi ime Bill. Je sladek, kot je on. Drugi je Miša z limono in ingverjem, ker imajo tile Latvijci radi malce začimbe," je povedal Kelly in pohvalil oba partnerja.

"Oba sta veliko pomagala pri širjenju novice o tem proizvodu, ki ga imata zelo rada. "Sicer pa imata oba fanta rada dober koktajl," se je pošalil Kelly, ki je na zamisel o slovenski vodki za ameriški trg prišel pred desetletjem, ko je med obiskom Benetk skočil še do Slovenije.

Slovenija kot v pravljici

"Rekel sem si, da če mi ne bo všeč, lahko grem nazaj v Benetke, ki so oddaljene le dve uri vožnje. Ampak bilo je kot v pravljici ... gradovi ... iskal sem le še prince in princese. V Sloveniji smo poskušali vina, ki mi jih je že pred leti predstavil Gaspari in bilo je neverjetno. Nihče od nas še ni slišal za Slovenijo, ki se zamenjuje s Slovaško. Pomislil sem, kako bi lahko dali Slovenijo na ustnice Američanov, in rekel sem si, da bo to zagotovo storila dobra vodka," je povedal Kelly.

"Gre za izjemen proizvod. Vodka je zelo čista, mehka, a s prijetnim ugrizom. Ima značaj. Verjetno slovenskega, ki bi ga rad enkrat doživel," je povedal Barišnikov in izrazil prepričanje, da se bo Slovenia Vodka dobro prodajala. "Obstaja neumna šala o vodki. Ni slabe vodke, ampak so le dobre in zelo dobre. No, ta je odlična vodka," je dejal baletnik.

"Naše podjetje nosi ime dobra voda, ker je vsaka vodka dobra voda. Zame je bilo prebujenje že vino, ki nam ga je iz Slovenije prinesel Gaspari. Bil sem izjemno presenečen, da pride nekaj tako dobrega iz dela sveta, ki ga na žalost nisem poznal," je povedal sommelier Billy Rattner, ki je posodil svoj okus za iskanje prave formule skupaj s strokovnjaki iz Fructala in enologom profesorjem Janezom Bogatajem. Slednji je svetoval okus ajde kot slovenske posebnosti.

Steklenica Steklarne Hrastnik

"Pri čisti vodki je za razliko od vina raven arome in okusov zelo ozka. Tale vodka pa ima čudovito aromo, okus in teksturo. Ajda je eden glavnih pridelkov Slovenije in se nam je zdelo imenitno, da jo vključimo v srce novega izdelka," je zatrdil Rattner. Izvirne steklenice za novo vodko izdeluje Steklarna Hrastnik, katere predstavniki so se prav tako udeležili sprejema.

Peter X. Kelly prireja v nedeljo v svoji restavraciji v Yonkersu pri New Yorku še slovesno večerjo, posvečeno novi pijači. "Poseben poudarek pri tej vodki je, da se predstavlja kot kulinarična. Torej, da gre skupaj z dobrimi recepti. To je prva takšna vodka na trgu," je razložil Gaspari, ki nestrpno pričakuje, kakšne specialitete, skladne z novo vodko, bo razkril Kelly.

Med udeleženci sprejema sta bila tudi veleposlanik Slovenije v Washingtonu Roman Kirn in generalni konzul iz Clevelanda Jure Žmauc, ki je opozoril, da se ameriškemu trgu obeta še ena "tekoča" popestritev iz Slovenije. V sredo se bo na zahodni strani Clevelanda začela gradnja mikro pivovarne Hansa, ki bo izdelovala in prodajala Laško pivo. Kot prvi gost se je napovedal lastnik košarkarskega moštva lige NBA Cleveland Cavaliers Dan Gilbert.