Invalidsko podjetje Premogovnika Velenje Harmonija tehnologije in znanja (HTZ) se v zadnjem času na veliko ukvarja z gradbenimi posli. Eden od njih prestavlja nadaljevanje gradnje stanovanjsko-poslovnega objekta Gorice v Velenju. Tega se je pred časom skupaj z velenjsko občino lotilo podjetje Kograd Igem, ki ga posredno obvladuje poslovnež Tomaž Ročnik. Gre pri vsem skupaj za pomoč pri reševanju finančnih težav Ročnika?

Potem ko je bilo lani jasno, da zaradi finančnih težav Kograd Igem objekta ne bo mogel dokončati, se je v projekt kot glavni izvajalec gradbenih del vključil HTZ. Čeprav so se gradbena dela lani ustavila, Kograd Igem pa se je znašel v prisilni poravnavi, ima Ročnik pri projektu Gorice še vedno pomembno vlogo. Poleg tega, da njegovo podjetje Igem v poslu nastopa kot podizvajalec HTZ pri gradnji občinskih in državnih stanovanj, je Igem investitor v poslovne prostore in garažno hišo.

Zakaj so se odločili za prevzem gradbenih poslov projekta Gorica, nam pri direktorju HTZ Dejanu Radovaniću ni uspelo preveriti. Predsednik uprave Premogovnika Velenje Milan Medved pa je zanikal, da bi na takšen način reševali Ročnika. Kot je zatrdil Medved, je bilo v poslovni filozofiji Skupine Premogovnik Velenje že pred petimi leti opredeljeno, da se čim več poslov ustvari izven osnovne dejavnosti. »Od 110 milijonov evrov prihodkov, kolikor smo jih dosegli lani, smo več kot 50 milijonov evrov pridelali v drugih dejavnostih,« je dejal Medved. Po njegovih pojasnilih se je pri projektu Gorice pokazala priložnost, zato so vskočili v projekt. Toda s širitvijo dejavnosti Premogovnika Velenje na druga področja očitno ni zadovoljen njegov 78-odstotni lastnik Holding Slovenske elektrarne (HSE). Kot smo že poročali, HSE od premogovnika zahteva, naj se osredotoči na osnovno dejavnost kopanja premoga.

Velenjski župan Bojan Kontič je pojasnil, da so morali lani zamenjati izvajalca, če so želeli, da se projekt Gorice, ki ga izvajajo skupaj z republiškim stanovanjskim skladom, nadaljuje. Ta vključuje 135 stanovanj in dvesto parkirnih prostorov, celotna vrednost občinsko-državnega deleža pri projektu pa znaša 11,5 milijona evrov. Ročnik, ki je brat nekdanje predsednice uprave Probanke Romane Pajenk, je prenos gradbenih del na HTZ utemeljil le s tem, »da je bila takšna njihova poslovna odločitev«, medtem ko drugih komentarjev ni želel dajati. Njegov poslovni imperij se sicer počasi krha. Medtem ko se je Kograd Igem (prisilno poravnavo so upniki konec leta 2012 potrdili) znašel v prisilni poravnavi, je imelo nekaj Ročnikovih podjetij tudi letos blokirane transakcijske račune.