V vseh normalnih okoljih, kjer je vodenje reprezentanc urejeno, bi se to zdelo alarmantno. Le v smučarskih tekih je to domala že ustaljena praksa. V iztekajoči se sezoni je Gracer opravljal tudi delo glavnega trenerja, potem ko sta odšla Ivan Hudač na Poljsko in Vladimir Korolkevič v Ukrajino. Odšel je tudi vodja serviserjev Gaber Lah.

Gracerju, ki mu je kot trener pomagal le Nejc Brodar, je še teže, ker mora v analizi sezone pojasnjevati tudi občuten padec uspehov. Katja Višnar, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek so pritekle kar polovico točk svetovnega pokala manj kot v sezonah pred tem. S tem, da je Višnarjeva, ki ima svoj norveški sistem dela, sama nabrala več kot polovico in rešila čast s četrtim mestom še na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme. Gracer to opravičuje s primerjavo, ki jo je naredil ob analizi sezone: »Ugotovil sem, da je ta sezona primerljiva sezoni 2008/2009. Tako glede bere točk kot glede znižanega proračuna. Vložek v ekipo se pokriva z dosežki.« Gracer seveda opozarja, da gre za primerjavo, v katero nista všteta Petra Majdič in njena ekipa. Ob tem pa ne navrže, da so dekleta štiri leta starejša in izkušenejša.

Gracer se je že lani poleti zavedal, da tako obsežnega dela kot vodja reprezentanc z vso logistiko in trenerskim delom vred, čeprav je prisegal na svetovanje Norvežana Pera Torvika, sam ne bo zmogel izpeljati na nivoju, kot so ga bila dekleta vajena. To je vedno znova ponavljal, a v letu dni sprememb ni. Gracer naj bi se trudil iskati katerega od trenerjev v tujini, a ti so bodisi vezani do konca olimpijskega ciklusa, so predragi ali na ravni klubske scene. Predsednik odbora in zbora za teke Mitja Praznik naj bi za vrnitev poskušal pregovoriti Ivana Hudača, a neuspešno. Tudi vključitev katerega od dodatnih trenerjev, ki so se izkazali na klubski ravni (Rok Šolar, Tomaž Uršič), ni verjetna. Po eni strani zato, ker vrh reprezentanc na njih gleda podcenjevalno, po drugi plati pa bi bilo osiromašeno delo z mladimi v klubih. »Reprezentančni trener? Le zakaj?« je na vprašanje, ali ga delo zanima, konec marca odgovoril Rok Šolar.

Razplet je predvidljiv. Nad delom Gracerja se dekleta ne pritožujejo, saj jim zna ustreči. Vprašanje pa je, ali se bo trend uspehov z njim kot glavnim trenerjem obrnil navzgor. »Ena od rešitev so manjše ekipe. Ker se bliža olimpijska sezona, imajo dekleta zelo visoke cilje in temu bi morali slediti,« smer rešitve vidi Gracer, vajen kriznih razmer. Poleg zgoraj omenjene četverice je kriterije za reprezentanco A izpolnila tudi Lea Einfalt, mladinka in Šolarjeva varovanka. Vprašanje pa je, kdo in kako bo delal z mladim talentiranim valom (Anja Eržen, Ana Lampič, Nika Razinger, Eva Sever Rus, Rok Tršan), ki je ponos panoge. Vsaj za Erženovo se zdi, da bo dilemo rešila kar sama. Govori se, da bo smučarski tek dopolnila s streljanjem. V biatlonu bo imela pravega mentorja – strica Janeza Mariča.