Gorenje je zadnje pralne in sušilne stroje v tovarni v Vari na Švedskem proizvedlo konec januarja letos. Za uspešno vzpostavitev proizvodnje v Velenju je bilo v preteklih mesecih treba zagotoviti prenos kar 14 različnih procesov s področij nabave, logistike, informacijskih tehnologij, kontrolinga, financ, vzdrževanja, produktnega vodenja in drugih ter poskrbeti za izobraževanje zaposlenih, so sporočilo iz velenjske družbe.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac se je ob simboličnem zagonu preseljene proizvodnje zahvalil vsem sodelavcem, ki so prispevali k temu, da je proizvodnja stekla brezhibno in pravočasno.

Izrazil je zadovoljstvo, da bo skupina Gorenje s proizvodnjo aparatov pod blagovno znamko Asko iz velenjske tovarne nagovarjala kupce prestižnih aparatov najvišjega cenovnega razreda. V prihodnjih letih želi Gorenje pod to blagovno znamko ustvariti 20 odstotkov celotnega prometa.

Predsednik nadzornega sveta Gorenja Uroš Slavinec pa je poudaril, da današnji dogodek kaže na to, da se Gorenjeva začrtana strategija odvija tekoče in skladno s terminskim planom.

V drugi polovici leta bo Gorenje iz Švedske v Velenje preselilo še proizvodnjo pomivalnih strojev in s tem zaključilo prestrukturiranje proizvodnih lokacij, ki se je začelo lani. V družbi ocenjujejo, da bo s prenosom proizvodnje na cenovno ugodnejše lokacije od leta 2014 naprej ustvarjen letni prihranek v višini najmanj 15 milijonov evrov.

Zaradi selitve proizvodnje je na Švedskem brez dela ostalo 450 delavcev. V Vari bodo ostali oddelki za razvoj, upravljanje blagovne znamke Asko in marketing. S tem bo delo v družbi Asko ohranilo približno 50 od 500 zaposlenih. Proizvodnja v Vari predstavlja približno sedem odstotkov v strukturi proizvodnje skupine Gorenje.