Koper.Koprskega župana Borisa Popoviča so dohitele nepravilnosti, ki naj bi jih v preteklih letih najprej zagrešil kot podjetnik, potem pa še kot župan mestne občine Koper. Potem ko je bil nekajkrat že pravnomočno obsojen zaradi kaznivih dejanj žaljive obdolžitve ali razžalitve in bil na koprskem sodišču obsojen zaradi davčne zatajitve, so se zdaj zoper njega začeli tudi nekateri drugi postopki, kjer mu očitajo zlorabo (županskega) položaja.

Sojenje zaradi nepravilnosti pri prodaji zemljišč na Serminu, kjer naj bi bil po navedbah tožilstva posel že vnaprej dogovorjen s točno določenim kupcem, se je že začelo, drugo sojenje, kjer mu tožilstvo očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za koprsko Rumeno noč in poskus sklenitve direktne pogodbe za prenos koncesije na plažnih objektih iz Popovičevega družinskega podjetja BPC na podjetje 13, d.o.o., čeprav bi za to morali objaviti javni razpis, pa se nikakor ne začne, ker Popoviča ni na sodišče.

Sodnik podvomil o zdravniških opravičilih

Razlog za to naj bi bile Popovičeve zdravstvene težave, čeprav so nekateri prepričani, da so zdravniška opravičila le taktika obrambe, saj omenjena kazniva dejanja letošnjo jesen zastarajo, ker bo minilo deset let od kazenske ovadbe koprskih kriminalistov. Poleg tega je eno od zdravniških opravičil podpisal zdravnik Šime Kopilović, svetnik stranke Piran je naš, s katero je Popovič leta 2008 prevzel oblast v Piranu in na župansko mesto takrat postavil Tomaža Gantarja, zdajšnjega zdravstvenega ministra. O verodostojnosti Popovičevih zdravniških opravičil je podvomil tudi sodnik Julijan Glavina, ki je zato imenoval sodnega izvedenca, da preveri verodostojnost slednjih. Ta naj bi potrdil, da ima Popovič opravičljive razloge, da ga ni na sodišče, zato je sojenje tudi včeraj odpadlo. »Ne vem, zakaj je bilo sojenje preklicano. Drugega v tej zadevi ne želim komentirati,« je bil odrezav Popovičev odvetnik Luka Zajc, ki sicer sodniku očita pristransko vodenje.

Na koprski občini so nam pojasnili, da je župan na bolniškem dopustu od drugega aprila. »Po njegovih besedah ima velike težave z nenormalno visokim pritiskom, ima bolečine v levem predelu prsnega koša in hrbta ter v levi roki. Diagnoze še nima postavljene in je trenutno hospitaliziran,« nam je pojasnila Mojca Beljan, vodja službe za stike z javnostmi na koprski občini. Po naših informacijah se Popovič nahaja v izolskem Medicorju. Na naše vprašanje, ali so zdravstvene težave župana morda tako resne, da je zaradi tega pod vprašajem tudi njegova nadaljnja županska funkcija, pa je odgovorila, da zaradi tega mandat župana za zdaj ni ogrožen in da upajo, da tudi ne bo. Župana v njegovi odsotnosti nadomeščajo podžupani, je še pojasnila. Od kdaj naj bi bil Popovič hospitaliziran in kje, ni znano, s tem podatkom na koprski občini po besedah Beljanove ne razpolagajo.

Zavlačevanje do zastaranja?

Da gre za poskus zavlačevanja, se po mnenju nekaterih kaže tudi v tem, da je obramba najprej želela izločiti sodnika in predsednika koprskega sodišča ter še nekatere druge. Ko jim to ni uspelo, je Popovič zbolel. Vmes pa je bil župan na službenih poteh v tujini, tudi v Miamiju, kjer je pred leti kar s službeno kartico plačal frizerja, vendar je nato to kaznivo dejanje zastaralo, saj je obtičalo v predalih koprskega tožilstva. Tudi za obtožnico v tem primeru je koprsko tožilstvo potrebovalo kar sedem let, saj jo je vložilo šele leta 2010. Kaj se je nato dogajalo še tri leta, preden je koprsko sodišče lahko razpisalo sojenje, ki je zdaj tik pred zastaranjem, nam ni uspelo izvedeti. Je pa v tem času iz obtožnice izpadlo kaznivo dejanje pranja denarja, saj je že zastaralo.

Sprva so Popoviču in njegovi sestri Lauri Ban v obtožnici očitali tudi, da sta »oprala« 45 milijonov tedanjih tolarjev, kar znaša slabih 190.000 evrov. To naj bi storila tako, da sta denar, ki naj bi izviral iz davčnih zatajitev, vlagala v objekte na koprskem kopališču. Ker pa je bilo v sojenju zaradi davčne zatajitve Borisu Popoviču kasneje dokazano, da je zatajil »le« 11.000 evrov, se je posledično tudi znesek »opranega« denarja zmanjšal. Ker znesek potem ni več presegal zakonsko določenega zneska velike premoženjske koristi, je pregon za omenjeno kaznivo dejanje po desetih letih absolutno zastaral. Čez nekaj mesecev naj bi se to zgodilo tudi s preostalima dvema kaznivima dejanjema.