Rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič je za novo dekanico fakultete za humanistične študije imenoval dr. Ireno Lazar, arheologinjo, predstojnico oddelka za arheologijo in dediščino na omenjeni fakulteti, ki jo je podprla večina senatorjev fakultete, na akademskem zboru pa je dobila tudi največ glasov članov. Lazarjeva bo tako fakulteto za humanistične študije vodila nadaljnja štiri leta. Glede na to, da se je fakulteta v preteklem letu znašla v vrtincu različnih sodnih postopkov in afer, ki so prav gotovo zamajali njen ugled, bo ena njenih prvih nalog umiritev razmer. Sloves fakultete želi spremeniti na bolje.

Pred letom dni ni bila izbrana

»Ker sem funkcijo nastopila sredi pedagoškega procesa, kakšnih velikih premikov za zdaj ne bo. Vso svojo energijo bom usmerila v to, da pedagoški proces teče kakovostno, usmerili pa se bomo tudi v to, da v drugem razpisnem roku pridobimo čim več študentov, saj ima naša fakulteta dobre programe, ki ponujajo tudi dobro zaposljivost,« je za Dnevnik dejala Lazarjeva.

Za dekanico se je sicer potegovala tudi pred dobrim letom, ko je rektor Marušič zaradi domnevnih nepravilnosti na vrat na nos razrešil dotedanjo dekanico dr. Vesno Mikolič, vendar je rektor takrat za vršilca dolžnosti dekana imenoval dr. Gorazda Drevenška. Ta je nato ustavil že začete volitve za dekana, na katerih sta se za to funkcijo potegovala Lazarjeva in dr. Lenart Škof. Omenjena poteza je sprožila val sodnih postopkov in medsebojnih obračunavanj, Drevenškov način vodenja fakultete pa je tudi med zaposlenimi sprožil številne spore in zaplete. Zaostrilo se je celo do te mere, da so med posamezniki padale grožnje in žalitve.

»Verjamem, da se bodo stvari zdaj umirile. Različna mnenja so vsekakor dobrodošla, vendar moramo to reševati znotraj fakultete, navzven pa moramo nastopati enotno, saj je vsem v interesu, da bi bila naša fakulteta uspešna. Ne nazadnje smo tukaj zaradi študentov,« pravi Lazarjeva. Čeprav je fakulteti pod Drevenškovim vodstvom grozilo zmanjšanje ali celo ukinitev nekaterih programov, se to nato ni zgodilo. »V novem študijskem letu so razpisani vsi programi. Kakšen bo vpis in na kakšen način jih bomo izvajali, pa je še prezgodaj govoriti, saj so vpisni roki še odprti. Ima pa naša fakulteta podobne finančne težave kot številne druge fakultete, zato bomo tudi temu posvetili posebno pozornost,« še pravi Lazarjeva.

Drevenšek ostaja na Univerzi

Njen program in vizijo vodenja je podprl tudi rektor Marušič, ki je sicer ves čas zagovarjal in odkrito podpiral Drevenška. Slednji se je namreč kljub prvotnim zagotovilom, da je funkcijo vršilca dolžnosti sprejel samo za obdobje enega leta, tudi uradno potegoval za dekana FHŠ, vendar je pogorel že na akademskem zboru, saj je dobil daleč najmanj glasov. Drevenšek kljub temu ostaja na Univerzi na Primorskem, saj se je med funkcijo vršilca dolžnosti tukaj zaposlil in ima obveznosti na različnih članicah univerze. Čeprav je po izobrazbi biolog, potekajo tudi dogovori, da bi gostoval celo na nekaterih programih fakultete za humanistične študije.