Pogrešali smo njegov izrazit temperament, s katerim je v letu dni, odkar je trener Domžal, zaslovel med nogometno srenjo. Seveda ni zgolj sedel na klopi in opazoval derbija 28. kroga slovenske nogometne lige med Domžalami in Olimpijo (ogledal si ga je tudi selektor Srečko Katanec). Ves čas je bil na nogah, komuniciral z nogometaši in sodniki. A nekaj je manjkalo. Sočne besede (milo rečeno), ki jih po naših virih nogometaši Domžal pogosto slišijo tudi na treningih, so se nekje izgubile. Zdelo se je, da se nabirajo v njegovih prsih in čakajo na izbruh. Medtem se je boj na igrišču razvnemal, igra je bila za slovenske razmere hitra in zanimiva. Olimpija je bila premočna v tehničnem znanju, Domžalčani so prednjačili pri ostrini. Tekma je postajala razburljiva, trener Domžal Stevan Mojsilović pa še vedno zmerno miren. A vse do 35. minute. Nato je bil čas za – Mojsilović style (Mojsilovićev stil, op. a.).

Olimpija je z avtogolom Nejca Skubica povedla z 1:0, pri čemer je sodniška ekipa na čelu z Darkom Čeferinom morda storila napako, ker ni dosodila ofsajda. Tedaj je Mojsilović eksplodiral. Iz njegovih ust so leteli vsemogoči vulgarizmi. Ubogega četrtega sodnika Nejca Kajtazovića (ta je bil zaradi spornih odločitev minuli teden tarča srda koprskih nogometnih veljakov) je tako nadrl, da vseh besed na p in j niti ni bilo mogoče prešteti. Trener, rojen v Deliblatu v Srbiji, je svoje povedal še Čeferinu, posledica je bila predvidljiva. Bil je izključen, rumeno-modra ladja pa se je začela potapljati, vse do zmage Olimpije s 4:0, ki je v ospredje postavila predstave ljubljanske trojice Nik Omladič, Nikola Nikezić, Anej Lovrečič. Vajeti je na domžalski klopi v roke prevzel Luka Elsner, ki je moštvo vodil na povsem drugačen način. Umirjeno in prav nič odrezavo je dajal napotke nogometašem, ko je stal ob črti, ki označuje avt. Med tem je s telefonom v roki k njemu nekajkrat prikorakal trener vratarjev Filip Filipovski. Verjetno, da bi mu sporočil Mojsilovićeve napotke. Ti niso zalegli, kajti Olimpija je bila enostavno boljša, kot je po tekmi dejal njen trener Andrej Razdrh. Z njim se je strinjal tudi Mojsilović. O tem ni bilo polemik in zdelo se je, da se bodo po tekmi strasti umirile. Zmota! Sledila je burka na novinarski konferenci. In glavni akter? Stevan Mojsilović, seveda.

Sprva je novinarskemu kolegu pomagal z zastavljanjem vprašanj. Med drugim je dejal, da ne ve, zakaj je bil izključen. Pa smo mu rekli, da je bil morda zato, ker je vulgarno govoril. Odgovoril je z vprašanjem: »Ste vi že kdaj govorili vulgarno?« Nato ga je zanimalo še, kaj vulgarnega smo slišali iz njegovih ust in ali smo poročeni. Vse skupaj je pospremil s seksistično metaforo o možu, ki ženi reče vulgarno besedo na p, če ni kosila na mizi, ko se utrujen vrne domov iz službe. Po nekajminutnem pregovarjanju je vendarle sledil odgovor na vprašanje, ali meni, da je bil izključen zaradi vulgarnih besed, ki jih je namenil sodnikom? »Ne. Ker sem interveniral tudi dve minuti pred tem. In ker sem po tem interveniral v skladu s pravičnostjo Boga in nogometne igre. Obstaja namreč pravilo, ki se mu reče ofsajd. Sem pa že povedal, da smo bili zasluženo poraženi. Trenutno nismo na ravni Olimpije,« je dejal.

Izrazil je tudi prepričanje, da bo čez nekaj let trener v močnejši ligi od slovenske in dejal, da bo v Sloveniji treniral le Domžale ter natrosil še nekaj komplimentov na račun športnega direktorja Mateja Oražma, ki je sedel poleg njega, da bi kritiziral sodnike. »Ali oni (sodniki, op. a.) vplivajo na krvavo delo naših fantov? Še kako. Kdo je profesionalec? Oni ali jaz? Imam rogove, če jih po vsem tem potem pošljem v p... ? A nocoj ne bom dajal pomembnosti nekomu, ki ni pomemben. V življenju se ti vse vrne v skladu s tem, kar delaš. Jaz vem, da se mi bo, vsakomur se bo in nikomur ne želim slabega. Čez pet, deset let boste zame vedeli, in to vse bolj. Zapomnite si te besede. Takrat boste imeli zadovoljstvo reči, da ste lahko z menoj odprto govorili. Za tiste, ki vplivajo na moje delo in taktiko, pa čez pet let ne boste slišali. Pozabili jih boste čez pet dni, dokler ne bodo naslednjič prišli v središče pozornosti na nepošten način,« je med drugim dejal Mojsilović.

Morda je doživel boleč poraz, a če mu je to kaj v uteho – prisotnim je popestril večer. Dosegel je še nekaj: če je želel preusmeriti pozornost s poraza, mu je to vsekakor uspelo. Čestitke!

To je stil Stevana Mojsilovića *