Serija Nascar je v ZDA daleč najbolj priljubljeno avtomobilistično tekmovanje in prekaša celo formulo ena. Dirke si v živo ogleda več ljudi kot katerokoli športno prireditev, voznike pa se drži sloves pravih superzvezdnikov. Tudi zato je v teh dneh marsikoga zmotilo, ker dirko v Teksasu sponzorira Nacionalna orožarska zveza (NRA).

Petsto milj dolga dirka se letos tako imenuje NRA 500, organizatorji pa trdijo, da je bila njihova odločitev izključno poslovne in ne politične narave. »S člani zveze imamo poslovne odnose že leta in so že dolgo vključeni v naš šport,« je pojasnil lastnik tamkajšnje proge Texas Motor Speedway Eddie Gossage.

NRA je v Nascar v preteklosti že vlagalo denar, nikoli pa ni sponzoriralo tako velikega dogodka, še posebej pa ne v času, ko so pozivi k strožjemu nadzoru strelnega orožja vse glasnejši.

Med nasprotniki novega zakona, ki bi Američanom omejil v ustavi zapisano pravico do nošenja strelnega orožja, so tudi številni Nascar vozniki. »Zelo rad lovim. Verjamem v pravico do posedovanja orožja, a tudi v odgovornost,« je povedal najbolj znani Nascar voznik Dale Earnhardt, medtem ko je šel njegov stanovski kolega Clint Bowyer še korak dlje. 33-letni voznik k varnejši uporabi orožja poziva kar s pomočjo svojega dirkalnika, na katerem ima zapisano »Z orožjem pride tudi odgovornost – zavarujte svoje orožje«.

Kot poroča Al Džazira, se poslovna poteza Nascarja v številnih predelih ZDA zdi najmanj sporna, vendar to ne velja za Teksas, zvezni državi, kjer na leto prodajo največ kosov strelnega orožja v Severni Ameriki.