Krsto s posmrtnimi ostanki Rožmana so na nadškofijskem dvorišču pred začetkom svete maše sprejeli člani stolnega kapitlja na čelu z nadškofom Antonom Stresom in pomožnim škofom Jamnikom ter jo v sprevodu ponesli v stolnico. Škofa Rožmana, ki se 54 let po svoji smrti vrača v domovino, je iz Lemonta, kjer je bil pokopan leta 1959, pospremil škof Jamnik.

"Današnja žalna slovesnost je priložnost, da z obžalovanjem ter medsebojnim oproščanjem in sprejemanjem obrnemo nov list naše zgodovine in se skupaj pripravimo za izzive, ki jih pred nas postavlja prihodnost," je v izjavi ob pokopu Rožmana zapisal predsednik republike Borut Pahor.

Akademija se bo pričela ob 14. uri

Po dopoldanski sveti maši so verniki in drugi povabljeni, da se od pokojnega škofa Rožmana poslovijo in ga pokropijo. Ob 14. uri pa se bo začela akademija, med katero bodo ljubljanski bogoslovci prebirali besedila iz škofovih pastirskih pisem, pridig in drugih nagovorov.

Škof Rožman, čigar posmrtne ostanke so iz frančiškanske grobnice v Lemontu pri Clevelandu v sredo pripeljali v Slovenijo, bo dobil svoje zadnje počivališče v kripti stranske kapele sv. Marije Magdalene v ljubljanski stolnici.

Gregorij Rožman se je rodil 9. marca 1883 v župniji Šmihel pri Pliberku na današnjem avstrijskem Koroškem. V duhovnika je bil posvečen leta 1907. Ljubljanski škof je postal leta 1930.

V desetletju pred drugo svetovno vojno je Rožman razvil živahno pastoralno dejavnost, kot cerkveni pravnik je užival velik ugled doma in v tujini. Francoska vlada mu je 22. januarja 1936 podelila odlikovanje viteza častne legije.

Maja 1945 umik v ZDA

Zaradi odločne protikomunistične usmerjenosti tudi med drugo svetovno vojno se je Rožman maja 1945 umaknil na Koroško in v naslednjih letih preko Švice odpotoval v ZDA.

Pred vojaškim sodiščem v Ljubljani je bil zaradi domnevnega sodelovanja z okupatorjem v odsotnosti obsojen na 18 let zapora, izgubo državljanskih pravic za dobo 10 let in zaplembo premoženja. Slovensko državno tožilstvo je leta 1995 sprožilo zahtevo za obnovo procesa proti njemu. Vrhovno sodišče je leta 2007 sodbo vojaškega sodišča iz leta 1946 razveljavilo, Okrožno sodišče pa je leta 2009 kazenski postopek proti Rožmanu ustavilo.

Umrl je 16. novembra 1959 v Clevelandu in bil pokopan v Lemontu.

Stres: Rožman iz svoje dobrote in pripravljenosti pomagati nikogar ni izključeval

Pokojni škof Rožman je bil pastir, ki mu je šlo za življenje vsakega človeka, tudi če se ni strinjal z njegovim prepričanjem, je v pridigi na mašni slovesnosti ob pokopu škofa Rožmana ocenil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Po njegovih besedah Rožman iz svoje dobrote in pripravljenosti pomagati nikogar ni izključeval.

"Čeprav je škof Rožman vdano sprejemal usodo begunca, ki umre na tujih tleh, veje iz njegovih besed tiha želja po vrnitvi domov," je v pridigi ocenil nadškof Stres. Biti pokopan v domovini med svojimi je po njegovih besedah "naravna pravica, poznana že pred tisočletji, danes pa jo škofu Rožmanu s spoštovanjem priznavamo in izpolnjujemo". Kot je poudaril Stres, je pokojni Rožman na to čakal več kot pol stoletja v tujini.

"Veliko stvari se je moralo v teh desetletjih zgoditi in spremeniti v naši domovini, da je to postalo mogoče," je dodal Stres. Zato je izrekel priznanje in se zahvalil vsem ljudem s področja zgodovinopisja, sodstva in politike, ki so "s svojim pogumom in privrženostjo resnici, pravici in narodni spravi današnji dogodek omogočili".

Oglejte si še videokomentar Dnevnikove novinarke in kolumnistke Ranke Ivelja o sprejemu posmrtnih ostankov ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana.