V SNG Opera in balet Ljubljana so že nekaj časa v pričakovanju novega vodstva, a po naših informacijah se bo izbira novega ravnatelja zavlekla vsaj še za tri mesece. Po predčasnem odhodu ravnatelja Mitje Bervarja na mesto predsednika državnega sveta RS je pristojno ministrstvo najprej na izpraznjeno mesto imenovalo vršilko dolžnosti mag. Nuško Smolič, nato pa v začetku leta objavilo razpis za mesto ravnatelja. Na razpis naj bi se prijavilo sedem kandidatov, in sicer Miroslav Ribič, Darja Mlaker, Miha Vihar in Goran Šarac kot »zunanji« kandidati ter Ivan Pal, Janez Rozman in Andrej Sraka kot kandidati »iz hiše«. A kot kaže, nobeden od njih v premešanih političnih razmerah ne bo dobil podpore ministrstva, ki dokončno odloči o imenovanju. Ministrstvo naj bi si želelo, da bi prišlo do razveljavitve tega razpisa, kar lahko dosežejo precej elegantno – in sicer tako, da se svet zavoda negativno opredeli do kandidatov. In scenarij se očitno odvija ravno v tej smeri.

Minister ni predlagal nikogar

O kandidatih, ki se prijavijo na razpis, naj bi najprej razpravljali na ministrstvu. Tam so nam zagotovili, da so to storili, hkrati pa so nas seznanili, da so v začetku tega tedna, kot veleva zakon, svet in strokovni svet zavoda SNG Opera in balet Ljubljana seznanili o kandidatih, ki so se prijavili na razpis. Člane obeh svetov so ob tem pozvali k podaji mnenja, ti pa imajo zdaj 30 dni časa, da se opredelijo. Po navadi ministrstvo svetoma že pošlje svojega favorita, tokrat pa naj bi namesto enega ali dveh predlogov v kuverti poslali kar vse prijave, ki so priromale na razpis, kar bo svetoma nedvomno zapletlo odločitev. Svet naj bi zdaj razpravljal o vseh kandidaturah, ne pa o predlogu ministra, kot bi sicer moral?

Morda ta poteza ministrstva kaže le na to, da ni interesa, da bi na to mesto postavili koga od sedanjih kandidatov, in da želijo s tem doseči, da bi se razpis razveljavil, to pa se zgodi, kadar se svet ne opredeli do kandidatov oziroma jim izrazi negativno mnenje. V primeru, da se razpis razveljavi, ministrstvo potem razpis ponovi in ponudi možnost še drugim kandidatom. Če bo do tega res prišlo, potem lahko šele med kandidati iz drugega razpisa iščemo človeka, ki bo v prihodnje vodil to umetniško ustanovo. In odločitev, kot kaže, ne bo v prvi vrsti strokovne, temveč politične narave.

Mandat se izteka tudi svetu

Zanimivo pri tem je, da je bil novi minister za kulturo dr. Uroš Grilc v bistvu še do nedavnega, torej do nastopa nove funkcije, član sveta zavoda ljubljanske Opere, zato lahko predvidevamo, da razmere znotraj hiše zelo dobro pozna, kot pozna tudi razmerja moči znotraj sveta zavoda. Podpora sveta bo za njegovega pravega kandidata dobrodošla, nikakor pa ne zavezujoča. Odločil bo tako ali tako minister.

Svet zavoda pa bo imel na svoji prihodnji seji vsaj še dve vroči točki, o katerih bodo člani (zaradi odhoda Grilca) razpravljali v okrnjeni sestavi. Po naših informacijah naj bi sedanja vršilka dolžnosti Smoličeva ta teden poslala ministru Grilcu odstopno izjavo, ker že nad prevzemom vedejevstva ni bila ravno navdušena. Do tedaj je bila v hiši vodja finančno-računovodske službe, potem naj bi jo na to funkcijo kar malce porinili, prave podpore z ministrstva pa pravzaprav nima. Zdaj se bo moral do tega problema opredeliti tudi svet. Na seji sveta pa bodo morali spregovoriti še o eni aktualni stvari – o skorajšnjem izteku svojega mandata, ki julija poteče vsem članom.