Bovec. Napovedi o preživetju družbe ATC Kanin so zelo pesimistične. Zaradi okvare kabinske žičnice, ki je močno ohromila letošnjo sezono, podjetje zaposlenim ni moglo izplačati februarskih plač. »Zaradi finančnih težav delavcem ne bomo mogli izplačati niti marčevskih plač,« je dejal direktor ATC Kanin Aleš Uršič, ki je vodenje podjetja prevzel novembra lani. Medtem ko je v zimski sezoni ATC Kanin zaposloval 40 delavcev, jih zdaj le še 17. Pri tem velja opozoriti, da so ravno od obratovanja žičnic na Kaninu odvisna številna delovna mesta v bovški občini.

Občina ne bo nakazala koncesnine

Kako se bo v prihodnosti odvijali dogodki je težko napovedovati, za preprečitev črnega scenarija pa ni na voljo več veliko časa. Poleg obnove kabinske žičnice, v katero bi morali vložiti od 80.000 do 100.000 evrov, bi podjetje do zime potrebovalo še približno 400.000 svežega obratnega kapitala. Vsaj del nujno potrebnih sredstev je Uršič pričakoval od bovške občine.

Po koncesijski pogodbi za upravljanje lokalne gospodarske javne službe prevoza s krožno kabinsko žičnico bi morala občina Bovec ATC Kanin namreč tudi letos nakazati 400.000 evrov. »Toda na nedavni občinski seji je bilo odločeno, da se tega zneska ne vključi v letošnji proračun,« je pojasnil Uršič. Po njegovih pojasnil je bovški župan Siniša Germovšek pridobil pravno mnenje, po katerem občini ni treba nakazati dogovorjenih sredstev. S takšnim stališčem pa se Uršič, ki je prepričan, da bi morali storiti vse in združiti moči za ohranitev delovnih mest, ne strinja. Zakaj konkretno je bila sprejeta takšna odločitev, nam pri Germovšku ni uspelo preveriti, saj je bil nedosegljiv. Kot je pojasnil Uršič, je občina tako odločila, ker ne želi reševati finančnih težav, ki so se nakopičile v preteklosti. Po drugi strani pa namerava občina za razvoj smučišča kandidirati za evropska sredstva.

Največji lastnik v težavah

Čeprav ni veliko možnosti, da bi družba pridobila nujno potrebna sredstva, se Uršič trudi, da bi jih vendarle pridobil. Med drugim se namerava obrniti tudi na lastnike. Z 42-odstotnim lastniškim deležem je največja od njih družba Euroinvest, ki se tudi spopada s finančnimi težavami. Medtem ko je občina Bovec (29-odstotni lastnik) ATC Kanin obrnila hrbet, tudi od družbe Hit, ki obvladuje petinski družbeniški delež, svežega denarja ni za pričakovati.

ATC je lani dosegel 1,34 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar v primerjavi z letom 2011 predstavlja več kot 50-odstotno rast. Izguba je lani znašala okoli 370.000 evrov oziroma malenkost manj kot leta 2011.