»Potem ko je nemško gospodarstvo konec lanskega leta izgubilo zagon, se je začelo v začetku letošnjega leta najmanj stabilizirati,« so predstavniki nemškega gospodarskega ministrstva zapisali v mesečnem poročilu.

Skladno s tem za letošnji začetek leta pričakujejo postopno okrevanje. Nemčija naj bi se na pot rasti vrnila tudi po zaslugi izboljšanega položaja svetovnega gospodarstva in okrevanja finančnih trgov. V tej luči so na ministrstvu izpostavili okrevanje držav, kot so ZDA, Japonska in Kitajska.

Tveganja sicer še vedno predstavlja kriza območja evra. Evropska monetarna unija je še vedno v »blagi recesiji«, so spomnili.

Izpostavili so še, da se nemška industrija krepi in da se je njen obseg februarja povečal za 0,5 odstotka, več je tudi industrijskih naročil.

Po predbožičnem padcu se izboljšujeta tudi povpraševanje potrošnikov in trgovina na drobno. Boljše rezultate na tem področju v Berlinu pripisujejo nižji inflaciji, boljšemu položaju na trgu dela in znižanju davkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.