Vransko. Sindikalist celjske območne enote Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Mirko Hirci je bil včeraj ogorčen, ko je izvedel, da ga direktor družbe KIV Vransko Ivo Kreča obtožuje, da je eden glavnih krivcev za velike težave v podjetju. Kreča je namreč v ponedeljek pozno zvečer vsem medijskim hišam poslal sporočilo, da je predlog za stečaj vložila angleška družba Bee Management, da je Hirci stavko v podjetju organiziral brez vednosti predsednika podjetniškega sindikata Marjana Sveta in da je celo grobo zavrnil vse predloge za sanacijo, ki jih je predstavilo vodstvo.

Zadnja dva meseca brez plač

»Kaj takega pa še ne! To so nesramne laži. Očitno je, da sem se mu zelo zameril, ker nisem želel postati njegova lutka!« je vse obtožbe odločno zavrnil Mirko Hirci, ki je od lanskega poletja, ko so se v KIV Vransko razmere močno zaostrile, ves čas tesno sodeloval tako z Marjanom Svetom  kot tudi z ostalimi člani tovarniškega sindikata. Poročali smo že, da zaradi likvidnostnih težav delavci zadnja dva meseca niso dobili plač in da so od avgusta lani prejemali samo po 500 evrov mesečne akontacije plače. Od lanskega julija jim podjetje tudi prispevkov ni poravnalo. Direktor Kreča jim je ves čas obljubljal, da bo v firmo pripeljal strateškega partnerja, ki bo z dokapitalizacijo rešil vse težave in ohranil delovna mesta. »Že takrat sem slutil, da se zadeva ne bo dobro končala, vendar nisem želel delavce nagovarjati k stavki ali pa celo k temu, da bi vložili predlog za stečaj. Delavci so morali sami spoznati, da jih je vodstvo izigralo in da so bile vse obljube prazne. Svoje delo opravljam tako, kot je potrebno, zato lahko hodim po ulici z dvignjeno glavo in lahko vsakomur brez zadrege pogledam v oči,« je pripovedoval Hirci, ki so ga direktorjeve obtožbe močno prizadele.

Ko je pred kratkim direktor Kreča pripeljal v KIV Vransko predstavnike družbe D & G iz Pragerskega, je Hircija celo nagovarjal, naj delavcem pove, da so primerni strateški partnerji in da bi bilo dobro, če bi z njimi podpisali nove pogodbe o zaposlitvi. »Zavrnil sem ga in mu odločno povedal, da mene ne bo nihče kupil in naj kar sam pove delavcem, kar jim pač misli povedati. Da bi za hrbti delavcev sodeloval z upravo, mi še na misel na pride. Če bi to storil, bi pogorel na celo črti in izgubil svojo kredibilnost. Prepričan sem, da se mi Ivo Kreča s temi izmišljenimi obtožbami želi maščevati,« je še pristavil Hirci, ki za angleško družbo Bee Management nikoli ni slišal.

Kreča: Sovražni prevzem s pomočjo sindikata

Poročali smo, da so prejšnji torek zaposleni na celjsko sodišče vložili predlog za stečaj, Ivo Kreča pa zdaj trdi, da je predlog za stečaj vložila družba Bee Management in da bo to imelo katastrofalne posledice za podjetje. »Ocenjujemo, da želi angleško podjetje na tak način izvesti sovražni prevzem tudi s pomočjo sindikata, pri čemer pa je najbolj zaskrbljujoče, da ta poteza ogroža vsa delovna mesta,« meni Kreča. Po njegovih besedah so se pogovori o kapitalskem vstopu angleške družbe začeli že januarja, vendar zaradi nesprejemljivih pogojev ni prišlo do sodelovanja. Vodstvo podjetja je pogovore nadaljevalo z drugimi partnerji, vendar naj bi Angleži za njihovim hrbtom še vedno zbirali podatke o njih. »Nekateri zaposleni so celo organizirali sestanke med podjetjem Bee Management in bankami upnicami ter zaposlenimi. S takim ravnanjem je prišlo do hudih kršitev pogodb o delovnem razmerju in določil o nerazkritju podatkov o opravljanju skrbnega pregleda.« Ivo Kreča še navaja, da predloga za stečaj niso vložili zaposleni, pač pa nekdanji zaposleni, ki so po začetku stavke dali odpoved in Angležem prodali svoje terjatve, ki znašajo več deset tisoč evrov.